Fogyókúra, hízókúra, sminkelés, természetesség, vékony, vastag, kövér, keskeny, ovális, kerek , divatos, konzervatív, egyszerű, bonyolult, szemszín , hajszín, manikűr, pedikűr, műköröm, póthaj, hosszú, rövid, vállig érő, festett, natúr , szoli barna, hófehér, izmos, filigrán, nőies, sportos, maszkulin. Ezernyi különbség nő és nő között.  Nincs két egyforma. Mégis ma milliók szenvednek azzal, hogy megfeleljenek az épp aktuális trendeknek, ahelyett, hogy inkább saját képükre formálnák a világot. 

szepseg

Kép : http://culturainquieta.com/es/inspiring/item/8013-32-kilos-por-ivonne-thein-la-anorexia-no-es-estar-flaca.html

Anorexia, bulimia, elhízás, bőrrák, elcseszett plasztikák , csak, hogy néhányat említsünk a problémák közül, melyeket a tökéletes szépség utáni vágy vont maga után.  Milliók fekszenek kés alá, mert kicsi/ nagy a mellük, lapos/ túl nagy a fenekük, nagyon vékonyak vagy épp zsírleszívásra van időpontjuk. Nem elég szimmetrikus az arcuk, elállnak a füleik és egyébként is úgy rondák, ahogy vannak, gondolják ők. A másik pár millió ember meg, akinek nincs pénze ilyen beavatkozásra, csendben sopánkodik magában, hogy mennyire elbánt vele a természet, sosem lehet olyan szép, mint az általa annak vélt nők.

Furcsa kettősség alakult ki manapság ezen a területen, hiszen egyfelől egyre jobban előtérbe kerül a fogadd el magad mozgalom, másfelől viszont a média és a szépségipar még mindig azt sulykolja belénk, hogy lehetnénk ennél sokkal szebbek is. S teszik mindezt úgy, hogy  fogalmunk sincs róla,  kit látunk szépnek és miért. Persze a tudomány már adott pár elfogadható választ a kérdésre, ilyen a szimetrikus arc, a szép bőr stb. , de nem még mindig nem létezik olyan emberi lény a földön, aki az összes többi földlakó egységes véleménye szerint úgy lenne szép, ahogy van . Ráadásul. azt már csak kevesen veszik figyelembe, hogy

mit sem ér a szép külső, ha nincs mögötte báj, kedvesség, értelem, önbizalom, életöröm, mosoly, csak, hogy néhányat említsek a belső szépségek közül.

Lányok, nők sokasága él abban a hitben, hogy elég egy tökéletes test ahhoz , hogy a férfiak vágyálmaivá válhassanak. Ami igaz is, de hajlamosak elfelejteni, hogy lehetnek bármennyire is gyönyörűek, ha két értelmes mondatot nem tudnak összeszedni. Ekkor a férfi hamar megunja a nő melletti  "rivaldafényben" sütkérezést és  továbbáll. Ugyanis mindig lesz egy szebb és még szebb nő, akiket sorra fel is próbálnak majd, a lányka pedig ismét odaadja magát egy másik férfinak, aki csak a külsejébe szeret bele. Ördögi kör ez, mely addig folytatódik , még a szépség meg nem kopik.

Ekkor eszmél rá , hogy a dagadtabb Julika, a pápaszemes Katika és még a nagyon randa Esztike is férjhez mentek már, csak ő maradt parlagon a megfakult szépségével.

szepseg

De mikor lesz már vége ennek az örökös szépséghisztériának? Mikor fogják nők milliói felvállalni magukat úgy, ahogy vannak?

Talán, ha végre ki tudjuk mondani, hogy leszarom. Leszarjuk és azt is megmondjuk, hogy mit:

A szarkalábakat, a nevetőráncokat,  az anyutestet, a szeplőket, az őszülő hajat, a kis visszereket és minden  olyan "negatív" dolgot, amely valójában nem minket, csak az  iparágat zavar. Leszarjuk továbbá, hogy mit vár el tőlük a társadalom, a férj , a barátnő , a gyerek , a szülők , a főnök és úgy általában mindenki. 

Leszarjuk. 

Belenézünk a tükörbe és többé nem keressük a hibát. Észrevesszük, hogy milyen szép a szemünk, a szánk , az arcvonásaink. Nem halljuk a gúnyos kis hangot a fejünkben, aki arra buzdít , hogy hiányosságokat keressünk. 

Megtanuljuk elfogadni és tisztelni magunkat. Tudjuk, mire vagyunk képesek, hogy bármit el tudunk érni. Nem hasonlítgatjuk  másokhoz magunkat, mert felismerjük mennyit érünk valójában. 

Belenézünk a tükörbe és azt látjuk, hogy önmagunk számára tökéletesen szépek vagyunk.

 

 Ha tükörbe nézel, mondd, mit akarsz látni?

Szemeden keresztül lelkedet csodálni?
Vagy az arcod nézed, keresed a szépet,
mennyi kedves nyomot hagyott ott az élet?
Szemeid sarkában, sok kis szarkalábat,
mit sírás, s nevetés évek alatt vágtak?
Vagy a homlokodon a sok apró ráncot?
– Gond és aggodalom lejtett rajta táncot?
Szájad szegletétől mosoly ránca ered,
te vagy a legvonzóbb, mikor ezt viseled.
Apró nyomott hagyott minden nevetésed,
a vidám perceket szép arcodra vésted.
Ám nyomot hagyott ott bús szomorúságod,
mikor nem találtad csodaszép világod.
S ott van az irigység, düh, s harag redője,
minden nyomorúság csalfa eredője.
Az arcod egy térkép, utadat mutatja,
rajta van életed minden kis darabja.
Fogadd el ilyennek, szeresd kicsit szebbé!
Hidd el a jó Isten ugyanezt szeretné!
Legyen életedben több öröm, vidámság,
engedd, hogy lelkedet jó kedvűbbnek lássák!
Gonddal és bánattal ne mélyíts el ráncot!
Lelkednek békéjét keresd, s megtalálod.
Arcod tegye szebbé mosoly, lágyság, derű,
mert az élet édes, – a nem lét keserű!
Mondd, mit akarsz látni, ha tükörbe nézel?
Egy boldogabb lelket, – édesítve mézzel?
Választás a tiéd, kövesd hát a vágyad,
rajzolja arcodat derű és csodálat!

Aranyosi Ervin 

http://versek.aranyosiervin.com/mindennapok-elet-gyasz-remeny-hit/aranyosi-ervin-mit-latsz-a-tukorben/