Outsider

blogavatar

Hétköznapi_Nő - Hétköznapjai kicsit más szemmel. Ki mondta , hogy kívülállónak lenni könnyű ?

Oszd meg a Facebookon!

Utolsó kommentek

Szép vagy! Mondjuk szerintem nem, de valaki más szerint biztosan! 

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem él ma olyan ember a Föld nevű bolygón, legyen az nő vagy férfi, akinek a külseje az összes többi ember  egységes véleménye szerint szép lenne. Ha már csak abból is indulunk  ki , hogy Palvin Barbi sokak szerint igencsak meghízott. - Istenem, de szeretnék olyan kövér lenni, mint ő.  - De mégis nők és férfiak milliói sanyargatják magukat, hogy legalább megközelíthessék a sokak által ideálisnak tartott kinézetet.  Ami ugye folyamatosan változik, így baromira nem fogják elérni azt az áhított célt, bár ez nekik még eddig nem igazán tűnt fel.

szepseg

A kérdés már csak az, hogy elég - e a szépség? Mert ott van a másik oldal is, aki szerint nem számít a külső,mert a szép belső sokkal többet ér. Naná, mert

meglátsz valakit  és egyből látod a lelkét is, vagy mi ?

És persze van a középpályán egy harmadik csoport , akik se nem rusnyák , se nem missuniversek, de legalább van eszük , kisugárzásuk , tudják hol a helyük és hogy mi van velük... A jelentés nemesebbik értelmében persze. Ide tartozom én is, viszont folyamatosan szívok a mr/mrs tökélyek által előre kitaposott úton. Már csak abból a szempontból is, hogy előszeretettel általánosítunk, így mikor meghallják, hogy huszonéves vagyok és mosok, főzök, takarítok, dolgozok és az értelmiséget képviselem , hát köpni nyelni nem tudnak a gyönyörtől. Pedig számomra ez a természetes, hisz nő vagyok, nem kirakati bábu. 

De vajon mi a szépség?Mit / kit tartunk szépnek? És ki a csúf? 

szépség olyan jellemzője a személyeknek, tárgyaknak vagy elképzeléseknek, amely miatt a puszta megfigyelés során örömöt tapasztalhatunk.

A csúfság egy olyan tulajdonsága egy személynek vagy dolognak, ami miatt kellemetlen érzés ránézni, és emiatt olyan következményekkel járhat, amelyek előnytelenek az azt elszenvedő számára. 

Wikipedia.hu  - / Köszönjük Emese/

Summa summarum, ami nekem szép, neked lehet , hogy csúf és fordítva. A gond inkább ott lehet, hogy nagyon sokan nem rendelkeznek azzal a bizonyos önkritikával, így folyamatosan a rossz ajtókon kopogtatnak. Majd persze nem győznek fröcsögni róla, hogy a másik a "kötsög", nem velük van a gond.

Egyfolytában hallok férfiakat arról panaszkodni, hogy egyszerűen nem találnak rendes nőt maguknak, mert mindegyiket csak a pénz, az autó meg a kigyúrt test érdekli. Meg,  hogy a mai csajok buták, nincs bennük semmi érdekes stb.  Az elbeszéléseik alapján sajnos valóban nem sok rendes nő szaladgál mostanság a nagyvilágban, de természetesen a nők ugyanezen véleményen vannak férfi téren. Persze a pasik szerint meg 

nekünk nem kellett volna kipróbálni mindegyiküket, akkor nem mondanánk, hogy mind egyforma. 

Ez is egy örök ellentét nő és férfi között, melyről napestig vitatkozhatnánk , sosem jutnánk dűlőre. Engedtessék meg nekem , hogy elmeséljek néhány szösszenetet, melyek jól árnyalják a cseppet sem szívderítő képet, a mai szépség 2.0 fogalmáról. Jelentsen ez bármit is ... :)

szepseg

Az ismerkedős éveim során rengeteg olyan beszélgetésben volt részem, amik ha eszembe jutnak, a mai napig nem tudom eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek -e . 

Először is szögezzük le, hogy átlagos kinézetű nő vagyok, szorult belém némi ész  és soha sehol nem hódítok pornós profilképekkel, továbbá a bemutatkozásomban is mindig ott van, hogy semmit nem vállalok 100 ezerért ----- 

Az ember lánya azt hinné, hogy világosan lerí róla, hogy nem egy buta liba, de aztán gyorsan rá kell jönnie, hogy ez nem mindenki számára ilyen egyértelmű ......

Minden elektronikus úton elküldött iromány úgy kezdődik, hogy:  

Szia! Nagyon szimpatikus/ nagyon szép/ lány vagy, szívesen megismernélek. 

Természetesen , ha nem válaszolok, azt nem tudják értelmezni, így jön a lealjasodás és elhordanak mindennek. - Pedig az előbb még szép voltam. 

Ha mégis válaszolok, mert nekem is szimpatikus a szépfiú, akkor a végére mindig oda jutunk, hogy 

        - szeretőnek kellenék, mert bár szereti a feleségét, de neki egy nő nem elég

       - vállalati bulikra , utazásokra mehetnék vele, természetesen megfizeti

       - feltölti a telefonom, szex kapcsolatot keres stb. 

A szexuálisan kiéhezett- nőket nem tisztelő

Beszélgetni kezdünk , majd pár sor után rátér , hogy elmehetnénk egy motelbe. Mikor kifejtem, hogy ezt benézte, mert nem olyan nő vagyok, akkor teljesen kiakad. Legutóbb olyat kaptam, hogy alig raktam zsebre:

Elmondta, hogy semmit sem érek , mint nő, hogy kb. egyedül fogok meghalni és bánhatom , hogy ennyire kérettem magam. Mire vágok fel, mikor nincs mire büszkének lennem. Egy beképzelt liba vagyok, csak kelletem magam és így tovább. Puff neki. 

Ja, és itt ne felejtsem el megemlíteni azt is, ha véletlenül engem ragad el a hév és a szenvedélyes éjszaka után közlöm, hogy részemről ennyi volt, hirtelen a világ legnagyobb szajhájává lépek elő.  A mai napig nem értem, hogy én miért leszek k@rva, ha lefekszem azzal, akivel akarok, a férfi pedig miért Adonisz attól , ha sok nőtt meghúzott?

Mamám mondta erre mindig, hogy ha

Egy férfi a kalapjába szarik akkor is férfi marad.

És végre megértettem mit is jelent mindez. 

Aztán volt pár meghatározó majdnem találkozás és olyan is, ami összejött. Ha visszaemlékszem a mai napig nem bírom ki nevetés nélkül. 

A csóró

Ilyen volt a srác , aki rendkívül szimpatikusnak tűnt és randiztam is volna vele, ha nem nyögi be, hogy jó lenne találkozni , de nincs egy forintja sem és nekem kellene állnom a költségeket. - Nos, srácok, ezt nektek is be kell látnotok, hogy az ilyenek miatt elmegy az ember kedve tőletek. 

Az igénytelen

Aki trágyaszagú volt, mert munkából jött és ganét hordott, de biztosított róla, hogy ha akarom nekem is lesz helyem a mezőgazdaságban , ahol a napi 12 óra kapálást jól megfizetik. 

Aki nem tudja hol a helye 

Jött a kopaszodó negyvenes, aki a végén közölte finoman, hogy nem is úgy nézek ki , mint a képeimen..... Hát te sem vagy egy Brad Pitt édesem. 

És aki tudja hol a helye, de már nem ott kellene lennie

A 30 - hoz közelebb levő úriember, aki az anyjával él  és még sosem volt kapcsolata nővel, de örülne, ha bevezetném a szexualitás rejtelmeibe. 

De, hogy ne legyen annyira kiélezve egy nő véleményére ez az egész hajcihő, megemlítek néhány általam hallott történetet is, a férfiak szájából: 

Nekik igenis fontos a külső, szeretik vagy legalábbis szeretnék a szép nőket. Aki mást mond az nem hazudik, csak tudja, hogy semmi esélye egy mutatós nőnél. 

Legtöbbjüknek az  a nagy szívfájdalmuk , hogy fullos a nő, de semmi esze nincs. Általában a telefonját nyomkodja és hülyén vihog. Hát ezek után én csak annyit szoktam kérdezni, hogy amúgy

nem láttad ezt mikor legelőször találkoztál vele ?

Aztán jönnek azok, akiket csúnyán kihasználtak, bár ezt sosem szoktam megérteni , hogy közben miért nem tűnt fel nekik, hogy csak a BMW kell , ők nem. 

És azok, akik egyszer csalódtak, így az összes nőt lábtörlőnek kívánják használni, mondván még egyszer senki ne törje össze a szívüket. 

Mindezek után végül arra a megállapításra jutottam, hogy a szépség valóban egy rendkívül sokszínűen értelmezhető fogalom. És

egyáltalán nem mindegy , hogy szép vagy, vagy eszed  van , ne adj isten mindkettő.

Amúgy meg :

Egyeseknek bejön a kerek fenekem, mások szerint nem ártana fogyókúráznom.

Megint mások szerint szép és kívánatos nő vagyok, szerinte meg csak a profilképemen voltam az. Valakinek tetszik, hogy értelmes vagyok, a másik megijed tőle és fejvesztve menekül.  Ízlések és pofonok. Legjobb ha tényleg csak önmagunk számára próbálunk szépek lenni  és hamarosan eljön az is , aki osztja a véleményünket. A többiek meg le vannak sz@rva. :)

szepseg

Mégis az van, hogy a "normális" nő, ritkán akad össze a "normális" férfival. És persze fordítva....

Tovább

A csend ereje - Szabadságot a "befelé fordulóknak" !

 Sok évem ment rá arra, hogy felkutassam, mi  lehet az az  őrült nagy gond velem, amiért ennyire különbözök a többiektől , és amiért folyton meg kell hallgatnom , hogy milyen szégyenlős, félénk esetenként nagyképű vagyok. Mert igen, az átlag extrovertált népességnek, ezek ugranak be elsőként egy olyan emberről, aki csak bambán ül a társaságban. Holott, ezt általában nem azért teszem, mert nekem nincs mondanivalóm, csupán  a "small talk" (könnyed társalgás) sosem volt ez erősségem. 

szabadsag személyiség introvertált

Hosszú idő után  rájöttem, hogy nincs szociális fóbiám, generalizált szorongásom, bipoláris zavarom, vagy ha van is, akkor sem ez a fő " gond " velem.

Egyszerűen csak ilyen a személyiségem, introvertált vagyok.

Amivel nem is  lenne semmi gond, ha a társadalom nem próbálná ránk kényszerítené egyfolytában azt, hogy extrovertáltak legyünk. Amire természetesen szintén képesek vagyunk, de nem ez az ún. természetes közegünk. 

 "Az introvertált-extrovertált felosztás Carl Gustav Jung pszichológus nevéhez fűződik. A most ismert statisztikák szerint az emberek 20 százaléka, de az is lehet, hogy egyharmada introvertált, ennek ellenére

ez az egyik leggyakrabban félreértett személyiségjegy."

(vs.hu)  

A két személyiségtípus között nincs éles határvonal, nincs tisztán extrovertált vagy introvertált személyiség, mindenkiben van az egyik és a másik típusra jellemző vonásokból is.

Introvertált: 

Nehezen barátkozó, befelé forduló típusú, külső világtól elforduló.

Extrovertált: 

Könnyen barátkozó, rendszerint a külvilág felé forduló.

szabadsag személyiség introvertált

Remek előadást találtam a témában, melyben szó esik arról, hogy már az iskolai közeg is a "nagyhangúak"  köré épít, majd a munkahelyen is ugyanez folytatódik. Az extrovertált emberek egyszerűen nem tudnak megérteni minket,akik

nem azért nem beszélgetünk, mert depressziósak vagyunk, szimplán csak szeretjük a csendet.

Saját bőrömön tapasztaltam  a jelenséget, mikor bekerültem egy egyterű irodába 25 vadidegen közé, akiknek mindegy volt mi a téma csak ne legyen csend. Na , ez nekünk, introvertáltaknak maga a rémálom. Nekik meg persze fogalmuk sincs róla, mi bajunk lehet.

 Ha én nem vágom senki képébe, hogy fogja már be végre, mert idegesít az örökké járó szája, akkor nekem miért kell mindig magyarázkodnom azért , mert nem fecsegek feleslegesen ?

szabadsag személyiség introvertált

Néhány dolog amit csak egy introvertált érthet : 

  •  Köszönj hangosan! - Gyerekként milliószor kellett meghallgatnom a figyelmeztető mondatot. Ma már csak azért nem kell , mert felnőttem. 
  •  Legszívesebben elvonulnék a világ elől , az ideális nálam egy erdei kis ház lenne. Persze azért vinném a laptopom és jó lenne a mobilnet is. Mert igen, szeretek online lenni , írni ,csevegni kedvem szerint. A hangsúly itt is a kedven van.  Ha az nics, akkor senki emberfia rám nem kényszeríti a társalgást.
  • A telefonos beszélgetések a legnagyobb mumusaim. Fel kell készülnöm rá, ha ez nem történt meg , inkább fel sem veszem. Legutóbbi munkahelyemen rám akarták kényszeríteni a telefonos operátor állást, hát mondanom sem kell, hogy villámléptekkel mondtam fel. 
  • Jól vagy? Minden rendben ? Mi történt? Valami baj van ? Özönlenek felém a kérdések, pedig megesik , hogy csak úgy elgondolkodom . Nem kell ebbe többet belelátni. 
  • Szeretem a társaságot. Sőt, a megfelelő emberekkel körülvéve még élvezem is a pörgést és  a zajt. De egy - egy ilyen dzsembori után szükségem van arra, hogy egyedül legyek és feltöltődjek. Mert rendkívül fárasztó tud lenni ha sok ember nyüzsög körülöttem.
  • Jól érzem magam egyedül és élvezem a csendet. Mégis annyiszor megkaptam már , hogy én vagyok a csendes gyilkos, meg a különc, a kívülálló. Pedig esküszöm , nem vagyok kattant. Egyszerűen csak azt gondolom, hogy

akkor van értelme beszélni, ha a mondanivalód értékesebb a csendnél. 

  • Általában a mély beszélgetéseket kedvelem, azt is egy, maximum két emberrel. A halálom mikor nagy társaságban folyik a duma a semmiről , én meg  persze meg sem tudok szólalni. Ők nem értik miért hallgatok, én meg azt nem értem hogyan lehet beszélgetni egy körömlakkról vagy az Xfaktorról órákig. 
  • Nem akarok egyedül lenni, csak azt szeretném, hogy hagyjanak békén. De valamiért senki sem érti a különbséget a kettő között.
  • Majd én is belefolyok a beszélgetésbe, ha lesz mondanivalóm, addig meg csendben figyelek.

szabadsag személyiség introvertált

Summa summarum, ilyen egy introvertált ember. Aki bár sokszor tűnhet arrogánsnak esetleg bunkónak, hidd el semmi baja veled. Egészen addig a pontig, még el nem kezded cseszegetni , hogy miért ilyen csendes....  

Tessék minket békén hagyni! Had éljünk szabadon egy olyan harsány világban, amiben a csendnek is kell, hogy ereje legyen

Tovább

A Szabadság furcsa illúziója

szabadsag

- A szabadság azt jelenti, hogy mindent lehet?
- Nem, nem. Inkább azt.. hogy senki sem mondja meg, hogy mit csinálj.

A szabadság fogalmának meghatározása számomra elég relatív dolog, mivel nagy valószínűséggel mindenki mástól érzi magát igazán szabadnak, mást jelent számára a béklyók nélküli élet. Nekem például egy világkörüli út sokat lendítene rab lelkem szárnyalásán, de mivel ilyesmire még nem futja, így próbálom a szürke hétköznapok közé csempészni a szabadság mámoros érzésének illúzióját. 

Így esett meg velem, hogy vásároltam egy kondigépet (pici pénzért, használtan) mondván, na, majd most én nagyon sportos leszek, csak úgy hipp-hopp ledobom azt a felesleget magamról. Khm. A kezdetei lelkesedés gyorsan alábbhagyott, messziről kerültem még az edzés gondolatát is.

Az pedig  a szoba közepéről bámult rám és felhánytorgatta, hogy csak törölközőszárítóként funkcionál.

Volt is lelkiismeret furdalásom rendesen, de mindig találtam valami helytálló kifogást arra, hogy miért is nem tudok sort keríteni egy randevúra azzal a kedves kis ellipszis trénerrel. 

Nincs időm , erőm , kedvem , lusta vagyok, most elfáradtam , jó film megy a tvben .. stb . Majd holnap.

És ez így ment addig a napig, még végül eluntam már saját magamat is és minden lelki erőmet összeszeszedve nekiálltam a világmegváltó  edzésnek csúfolt kőkemény 20 percemnek.  Minden kezdet nehéz, szokták mondani. Na, ez nem szimplán nehéz volt, rendkívül fájdalmas is. Utoljára a középiskolai testnevelés órák keretein belül mozogtam ennyit egyhuzamban, így nem is volt kérdés, hogy majd bele haltam. 

szabadsag

De életemben először azt éreztem, hogy most irtóra kemény vagyok és csak azért is be fogom építeni a mindennapjaimban a sportot, még akkor is , ha ezerszer kényelmesebb lenne  a kanapén heverészni. És igen,

jó érzés volt, hogy legalább már megmozdultam, hogy elkezdtem, hogy tettem végre valamit saját magamért, azért mert én akarom. 

Nincs időm , erőm , kedvem , lusta vagyok, most elfáradtam , jó film megy a tv-ben ... stb . Majd holnap.

Még mindig ezek a jól bevált  kifogások zakatoltak a fejemben, de mindennap rávettem magam arra, hogy mégiscsak megcsináljam azt az edzést, mert lehet, hogy többre megyek vele, mintha csak céltalanul kapcsolgatnám a Televíziót.

Eleinte egyáltalán nem élveztem, kapkodtam a levegőt, égett a vádlim ,

szánalmasnak éreztem, hogy az edzettségi szintem egyenlő a 0-val vagy inkább a mínuszban bandukol .

szabadsag

Valami azonban kezdett megváltozni bennem,  nem akartam feladni. Szépen lassan haladtam előre, minden alkalommal kicsivel többet bírtam. Kezdett a részemmé válni az a fél- 1 óra, amikor csak Én vagyok, nincsen külvilág.

Arra van időm, amire akarom , hogy legyen, nem vagyok lusta, sem fáradt és kit érdekel a tv? Irány az edzés!

És élvezem. Most már minden percét, minden izzadságcseppjét és minden fájdalmát. 

Abban az 1 órában  boldog vagyok. Dübörög a zene a fülemben, érzem, hogy élek. Arra gondolok, amire akarok, nincsen senki. Senki csak Én. Én és az a rémség , amit annyira utáltam az elején.  Minden egyes napban van egy felemelő óra, amikor a szabadság édes ízét érezhetem. Még akkor is, ha ez csak egy furcsa illúzió, hisz egy szoba közepén vagyok, a rozoga használt tréneremmel. 

Megszűnik a muszáj, a kell, a kötelesség, ehelyett lehetőségeid vannak. Lehetőséged van másként élni. Ez a szabadság.

Tovább