Outsider

blogavatar

Hétköznapi_Nő - Hétköznapjai kicsit más szemmel. Ki mondta , hogy kívülállónak lenni könnyű ?

Oszd meg a Facebookon!

Utolsó kommentek

Aznap, másnap, harmadnap​

Kovácsék nem vetették meg az alkoholt, már felmenőik között sem volt ritkaság  talicskában hazatolni a férfit a kocsmából. De mindezek ellenére alkoholista egyik sem lett közülük, egyedül az alkalmanként elfogyasztott italok mértékének megfelelő megválasztásával akadt némi gondjuk. Ritkán ült össze a díszes társaság egy- egy jeles nap ünneplésére, de ha mégis sikerült összehozni a nagybecsűt, hát nem kellett sokáig várni , hogy tetőfokára hágjon a hangulat. 

masnap

Generációk találkoztak ilyenkor, nagypapától a huszonévesig mindenki felöntötte a garatra azt a bizonyos kupica pálinkát, melyet kötelező volt amolyan üdvözlésképpen elfogyasztani. De nem ám azt a pálinkának nevezett bolti alig égeti a torkom változatot, nem, ez a papa főzte - szétmarja a nyelőcsövem féle szilva, ami ugyan nem finom, de gyorsan "üt". 

Óvatosan igyátok, nehogy berúgjatok - hangzott a mondat a délelőtti órákban, majd ahogy közeledett az este átcsapott - A "Na, még egyet!" felkiáltások sokaságába. 

Ezen az ominózus napon sem volt ez másképp. A köszöntő pálesz után amolyan Mónika show - szerű beszélgetés vette kezdetét, tizenegyen próbáltak egyszerre, egymást túlharsogva diskurálni. De nyilván a sok szócsépléstől száradtak a torkok, így mit volt mit tenni, papa hozta a hordóból a bort, mely a pálinkához hasonlóan ,igen magas alkoholtartalommal bírt. Nem is kellett hozzá sok idő, hogy az amúgy sem csendes família egyre hangosabbá váljon.

Előkerült a Cd-s magnó, benne a mulatós nóták gyöngyszemeivel és persze mindez kiegészülve a kiscsalád Xfaktor-i magasságokban szárnyaló énektudásával. Minél több bor fogyott, annál tehetségesebbé váltak, egyre hangosabban szólt a lakodalom van a mi utcánkban tanyasi teli torokból stílusban, megspékelve a táncos lábú pörgetem - forgatom profikat megszégyenítő mozgáskultúrával. 

Olyannyira emelkedett volna a hangulat, hogy azt már a jóval távolabb levő szomszédok sem hagyhatták szó nélkül. Jöttek is széles mosollyal az arcukon, kezükben egy üveg italnak nem nevezhető azonosítatlan löttyel, mondván hoztak már egy kis kóstolót a Sanyi főzte pálinkából. A jó szomszédi viszony megőrzése végett természetesen be lettek invitálva a mulatságra és persze könyörögni sem kellett nekik , hogy fogyasszanak egy jó kis hazait. 

Lett is ottan dínom - dánom , ment a gőzös Kanizsára, kirúgták a ház oldalát , végigjárták az akácos utat és táncoltak az asztal tetején. Nagy volt a szeretet, mindenki ropta mindenkivel, egymásra borulva és összekapaszkodva harsogták a nótákat. 

Mígnem aztán eljött az a  pillanat, mikor is az alkohol hatása elérte azt a bizonyos pontot, ahonnan már nincs visszaút. Előkerültek a múlt századi sérelmek , előjöttek a meg nem - vagy félreértett mondatok és felbukkant a zöld szemű szörny is. Arra, hogy kivel és miért kezdődött a fennforgás természetesen senki nem emlékszik, de az, hogy a bulinak rövidesen vége szakadt halványan dereng mindenkinek. 

Az történt ugyanis, hogy a szomszédasszony szemet vetett a házigazdára, amire viszonzásképpen a gazdasszony az ő urával lépett táncra.  Az otthoni lányok , a legényeken kaptak hajba, a többiek meg belekeveredtek a perpatvarba.

Végül aztán a szomszéd Icáék megelégelték a kiabálást és már bort sem kaptak, így kénytelen- kelletlen, de azért jól megsértődve hazaindultak. Azaz csak próbáltak volna, ha az Ica nem esett volna le a lábáról és nem gurult volna egyenesen az árokba. Így a Pista segítséget kellett , hogy kérjen a háziaktól, akik szintén nem voltak a helyzet magaslatán, de azért négyen összefogódzkodva eltámolyogtak a másik tanyáig. Eközben az otthoniak is elunták már a sárdobálást, faltól- falig közlekedve megpróbáltak nyugovóra térni. Ami azért nem volt olyan egyszerű, hiszen két szobára voltak tízen, de a sok jó ember kis helyen is mondásnak eleget téve ki-ki keresett magának fekhelyet. Lassacskán elcsendesedett a tanyavilág és a díszes társaság békésen szuszogva aludta át az éjszakát. Már aki ugye, mert egyeseknek nem bírta a gyomra a papa borát, így volt ki a WC mellett görnyedve várta a reggelt. 

masnap

Ami el is jött nemsokára. Kakasszóra éledezett a ház, tömény alkoholszag lengte be a szobát és az emlékek foszlányai lassan felsejleni látszottak az emlékezetekben. Rögvest mindenki fogadkozni is kezdett, hogy soha többé egy kortyot sem, ami persze megintcsak nem tartott tovább, a reggeli pálinkánál. A kutya harapást szőrével jó tanácsot megfogadván, a família másnap sem jutott tovább az udvarnál és még mielőtt kijózanodhattak volna, újfent borgőzösen mulatták át az éjszakát.

Így esett meg Kovácséknál, hogy az a bizonyos Másnap csak harmadnapra jött el. Azon pedig már semmilyen csodaszer , praktika , sem Algopyrin, sem gyógy sör , sem semmi nem segíthetett. Próbálták leginkább csak túlélni valahogy. És bár megint mindenki eldöntötte magában, hogy soha többé nem iszik ennyit, a következő tanyasi másnapra nem sokat kellett várni. 

A bejegyzést megtörtént események ihlették, szereplői valósak, így bármilyen hasonlóság a valósággal , nem a véletlen műve . :) 

Tovább

Megszépít a szerelem !?

Ha visszaemlékszel azokra az időkre, mikor  a párkeresési futam startpisztolya még épp hogy csak eldördült számodra, talán neked is megvolt a határozott elképzelésed arról, hogy milyen is legyen majd  külsőre az az ember, akivel járni szeretnél. Nekem ilyen volt a szőke haj, kék szem, daliás testalkat, lehetőleg fehér lovon érkezvén. Aztán, ahogy teltek az évek, már csak azt tudtam, hogy mit nem szeretnék, de , hogy pontosan kit arról fogalmam sem volt. 

szepseg

Meglátni és megszeretni

Ő szöges ellentéte volt annak, amit anno elképzeltem. Sötét hosszú haj, sötét szemek, sehol egy paripa és az előre jól behatárolt korosztályba sem fért éppen bele. Mégis már az első perctől valami megmagyarázhatatlan dolgot éreztem, amit azóta sem tudnék meghatározni, hogy pontosan mi lehetett az. Rengeteget beszélgettünk, egyre több és több olyan együtt átélt pillanatunk volt, melyektől nagyon boldognak érezhette magát az ember. Sosem gondoltam volna , hogy létezik ilyesmi, de beleszerettem a lelkébe. 

Megszépít a szerelem

Minél erősebb volt egymás iránt az érzés, annál jobban törpültek el a külsőségek. Jóképűnek láttam, szerettem a szemeit, imádtam , hogy igazán férfias. Mindeközben én is egyre több bókot kaptam minden irányból, "csak úgy ragyogsz" , mondták ezt sokan. És valóban, az ember arca is megváltozik, ha boldog. Szerettem minden percet, amit együtt töltöttünk. Nem érdekelt, ha borostás az arca, nem idegesített a horkolása és nem találtam benne semmilyen hibát, igaz nem is kerestem. Az emberlánya tényleg valamiféle rózsaszín szemüveget visel, mikor szerelmes. 

A Groningeni Egyetem kutatói elmondták: "Egy szerelmi kapcsolatban a felek gyakran konfliktusba kerülnek, ami félelemmel töltheti el a partnert, hogy nem megfelelőek egymás számára. Ezek a kétségek nagyon zavaróak, mert a negatív dolgok tipikusan akkor törnek felszínre, ha már mindketten belefektettek ezt-azt a kapcsolatba. Hogy a reményeiket és kétségeiket kiegyenlítsék, biztonságérzetet teremtsenek, gyakran fiktív képet alkotnak párjukról, mely felnagyítja az értékeiket és csökkenti a hibáikat. A pozitív illúzió révén biztonságban érzik magukat, eltúlozzák az elkötelezettséget és lealacsonyítják a lehetséges vetélytársakat."

A szerelemnek múlnia kell ? 

Ahogy telt múlt az idő, a sok gond és hatalmi harcok miatt gyengülni éreztem magamban azt a szerelmet , ami az elején még olyan nagy tűzzel égett. Felfedezni véltem olyan dolgait, melyek az idő múlásával egyre inkább idegesíteni a kezdtek. Nem bírtam már elviselni a horkolást, ki nem állhattam az örökös halogatást, a nemtörődömségét, pedig ez mind megvolt benne már akkor is mikor megismertem. Olyan érzés volt az egész, mintha tényleg felnyílt volna a szemem, lekerült rólam az a rusnya színű szemüveg. 

 "Lehet, hogy a pozitív illúziók sokkal erősebbek a kapcsolat elején, mikor még dúl a szerelem, ezért a felek idealizálják egymást. "

Ahogy közeledett a pillanat , hogy kimondjuk a végét jelentő utolsó szavakat, egyre többször gondolkodtam el azon, hogy vajon mit láttam meg benne, amiért odáig kellett lennem. Múltak az érzelmek és múlt a vonzalom is. Nem láttam már jóképűnek és én sem ragyogtam már úgy, mint azelőtt. 

szepseg

Saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy ezúttal a  kutatóknak tényleg igaza volt, a szerelem vak és olyan külső és belső szépséggel ruházhatjuk fel a mellettünk lévő embert, amikkel valójában egyáltalán nem biztos, hogy rendelkezik.  Már csak reménykedhetünk abban, hogy egyszer megtaláljuk majd Őt, akinek oldalán sosem kerül le majd rólunk az a mindent megszépítő szemüveg.

Tovább

Mondd, Te mit látsz a tükörben ?

Fogyókúra, hízókúra, sminkelés, természetesség, vékony, vastag, kövér, keskeny, ovális, kerek , divatos, konzervatív, egyszerű, bonyolult, szemszín , hajszín, manikűr, pedikűr, műköröm, póthaj, hosszú, rövid, vállig érő, festett, natúr , szoli barna, hófehér, izmos, filigrán, nőies, sportos, maszkulin. Ezernyi különbség nő és nő között.  Nincs két egyforma. Mégis ma milliók szenvednek azzal, hogy megfeleljenek az épp aktuális trendeknek, ahelyett, hogy inkább saját képükre formálnák a világot. 

szepseg

Kép : http://culturainquieta.com/es/inspiring/item/8013-32-kilos-por-ivonne-thein-la-anorexia-no-es-estar-flaca.html

Anorexia, bulimia, elhízás, bőrrák, elcseszett plasztikák , csak, hogy néhányat említsünk a problémák közül, melyeket a tökéletes szépség utáni vágy vont maga után.  Milliók fekszenek kés alá, mert kicsi/ nagy a mellük, lapos/ túl nagy a fenekük, nagyon vékonyak vagy épp zsírleszívásra van időpontjuk. Nem elég szimmetrikus az arcuk, elállnak a füleik és egyébként is úgy rondák, ahogy vannak, gondolják ők. A másik pár millió ember meg, akinek nincs pénze ilyen beavatkozásra, csendben sopánkodik magában, hogy mennyire elbánt vele a természet, sosem lehet olyan szép, mint az általa annak vélt nők.

Furcsa kettősség alakult ki manapság ezen a területen, hiszen egyfelől egyre jobban előtérbe kerül a fogadd el magad mozgalom, másfelől viszont a média és a szépségipar még mindig azt sulykolja belénk, hogy lehetnénk ennél sokkal szebbek is. S teszik mindezt úgy, hogy  fogalmunk sincs róla,  kit látunk szépnek és miért. Persze a tudomány már adott pár elfogadható választ a kérdésre, ilyen a szimetrikus arc, a szép bőr stb. , de nem még mindig nem létezik olyan emberi lény a földön, aki az összes többi földlakó egységes véleménye szerint úgy lenne szép, ahogy van . Ráadásul. azt már csak kevesen veszik figyelembe, hogy

mit sem ér a szép külső, ha nincs mögötte báj, kedvesség, értelem, önbizalom, életöröm, mosoly, csak, hogy néhányat említsek a belső szépségek közül.

Lányok, nők sokasága él abban a hitben, hogy elég egy tökéletes test ahhoz , hogy a férfiak vágyálmaivá válhassanak. Ami igaz is, de hajlamosak elfelejteni, hogy lehetnek bármennyire is gyönyörűek, ha két értelmes mondatot nem tudnak összeszedni. Ekkor a férfi hamar megunja a nő melletti  "rivaldafényben" sütkérezést és  továbbáll. Ugyanis mindig lesz egy szebb és még szebb nő, akiket sorra fel is próbálnak majd, a lányka pedig ismét odaadja magát egy másik férfinak, aki csak a külsejébe szeret bele. Ördögi kör ez, mely addig folytatódik , még a szépség meg nem kopik.

Ekkor eszmél rá , hogy a dagadtabb Julika, a pápaszemes Katika és még a nagyon randa Esztike is férjhez mentek már, csak ő maradt parlagon a megfakult szépségével.

szepseg

De mikor lesz már vége ennek az örökös szépséghisztériának? Mikor fogják nők milliói felvállalni magukat úgy, ahogy vannak?

Talán, ha végre ki tudjuk mondani, hogy leszarom. Leszarjuk és azt is megmondjuk, hogy mit:

A szarkalábakat, a nevetőráncokat,  az anyutestet, a szeplőket, az őszülő hajat, a kis visszereket és minden  olyan "negatív" dolgot, amely valójában nem minket, csak az  iparágat zavar. Leszarjuk továbbá, hogy mit vár el tőlük a társadalom, a férj , a barátnő , a gyerek , a szülők , a főnök és úgy általában mindenki. 

Leszarjuk. 

Belenézünk a tükörbe és többé nem keressük a hibát. Észrevesszük, hogy milyen szép a szemünk, a szánk , az arcvonásaink. Nem halljuk a gúnyos kis hangot a fejünkben, aki arra buzdít , hogy hiányosságokat keressünk. 

Megtanuljuk elfogadni és tisztelni magunkat. Tudjuk, mire vagyunk képesek, hogy bármit el tudunk érni. Nem hasonlítgatjuk  másokhoz magunkat, mert felismerjük mennyit érünk valójában. 

Belenézünk a tükörbe és azt látjuk, hogy önmagunk számára tökéletesen szépek vagyunk.

 

 Ha tükörbe nézel, mondd, mit akarsz látni?

Szemeden keresztül lelkedet csodálni?
Vagy az arcod nézed, keresed a szépet,
mennyi kedves nyomot hagyott ott az élet?
Szemeid sarkában, sok kis szarkalábat,
mit sírás, s nevetés évek alatt vágtak?
Vagy a homlokodon a sok apró ráncot?
– Gond és aggodalom lejtett rajta táncot?
Szájad szegletétől mosoly ránca ered,
te vagy a legvonzóbb, mikor ezt viseled.
Apró nyomott hagyott minden nevetésed,
a vidám perceket szép arcodra vésted.
Ám nyomot hagyott ott bús szomorúságod,
mikor nem találtad csodaszép világod.
S ott van az irigység, düh, s harag redője,
minden nyomorúság csalfa eredője.
Az arcod egy térkép, utadat mutatja,
rajta van életed minden kis darabja.
Fogadd el ilyennek, szeresd kicsit szebbé!
Hidd el a jó Isten ugyanezt szeretné!
Legyen életedben több öröm, vidámság,
engedd, hogy lelkedet jó kedvűbbnek lássák!
Gonddal és bánattal ne mélyíts el ráncot!
Lelkednek békéjét keresd, s megtalálod.
Arcod tegye szebbé mosoly, lágyság, derű,
mert az élet édes, – a nem lét keserű!
Mondd, mit akarsz látni, ha tükörbe nézel?
Egy boldogabb lelket, – édesítve mézzel?
Választás a tiéd, kövesd hát a vágyad,
rajzolja arcodat derű és csodálat!

Aranyosi Ervin 

http://versek.aranyosiervin.com/mindennapok-elet-gyasz-remeny-hit/aranyosi-ervin-mit-latsz-a-tukorben/

Tovább