Outsider

blogavatar

Hétköznapi_Nő - Hétköznapjai kicsit más szemmel. Ki mondta , hogy kívülállónak lenni könnyű ?

Oszd meg a Facebookon!

Utolsó kommentek

Albérletpiac - Csak a bolond remél ?

 Ha az ember lánya nem rendelkezik semmilyen háttértámogatással és önmaga sem tudott még olyan egzisztenciát teremteni, ami magában hordozná a lehetőségét egy saját ház tulajdonlásának, akkor megesik, hogy az albérletpiac keszekusza terepén találja magát. Reményekkel teletöltött puttonyával beleveti magát a hirdetések tengerébe, majd csalódottan konstatálja, hogy itt bizony már megint  a pénz beszél , míg a kutya továbbra is csak ugat - de persze nem a sajátja, hisz azzal már kár is lenne próbálkoznia a piacon, maximum az állatoson, de itt most nem arról lesz szó. Egyre többen és többet panaszkodnak, mind bérlői , mind tulajdonosi oldalról, ki ezért ki azért, miközben a felháborodás hangjai folyton hangosabbak lesznek. De miből fakad ez a látszólag kibékíthetetlen ellentét? Mi a gond az ingatlan-, albérletpiacon?  És egyáltalán, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás ?

remeny

Országos viszonylatban, személy szerint nekem, a nyugati határszélen van több tapasztalatom, bérlő és bérbeadó részről egyaránt. Az árak Ausztria közelsége miatt, vetekszenek a fővároséval. De lássuk , hogyan néz ki ez a gyakorlatban. 

A tökéletes bérlő és a kifogástalan bérbeadó ellentéte

Tulaj a bérlőről: Nincs gyereke, se kutyája , se macskája, lehetőség szerint Ausztriában dolgozik, nem dohányzik és zsebből előhúzza az olykor 2- 300 ezer forintos kauciót. A bérlés ideje alatt pontosan fizeti a 80. 000 Ft plusz rezsinél kezdődő és a csillagos ég között végződő összeget, tisztán , rendben tartja a lakást, meghúzza magát és mindeközben remélhetőleg a horkolásával sem zavarja meg a szomszédokat. 

Bérlő a tulajról: Nem zavarja a gyerekem, szereti a háziállatokat, vagy legalább megengedi azok tartását,nem érdekli, hol dolgozom, még fizetőképes vagyok, nem kér a csillagokat nyaldosó összegeket a bérleményért és nem várja el , hogy úgy tegyünk, mintha nem is léteznék. 

Indoklás (általánosan) : 

Akinek gyereke van gond esetén nehezebben rakható ki, nem szeretik a szomszédok a zajongást, sok a gond velük.

-Nem adhatom intézetbe a gyerekem, csak mert albérletbe kényszerülünk.

A háziállat szétszedi a bútorokat, nem rajong a padlószőnyegért, esetleg a lépcsőház megszavazta a kutyák kitiltását - ezt saját lakás esetén a tulajdonosra is rá kívánják kényszeríteni. 

-Ahogy nem szabadultam meg a gyerektől, úgy a háziállatomat sem adom a sintérnek, hisz a családunk tagja.

Az Ausztriában való munkavállalót nyilván azért preferálják, mert majdnem biztosan benne, hogy fizetni fog, hisz még egy minimálbéres állásból is több folyik be, mint itthon. 

-Ha Sopronban jól fizető , tisztességes állásom van ,amit ne adj Isten még szeretek is, akkor miért mennék a sógorokhoz? Elég ha a párom ott van nem ? 

A dohányzás ellenzése nyilván evidens, ahogy a többi is az lenne. Ott lakhatsz, de azt lehetőleg úgy tedd, hogy ne nagyon vegyék észre.

-Ha már több, mint egy milliót kifizetek évente a lakhatásomért, cserébe elvárhatnám, hogy élhető életem legyen.

remeny

Ingatlan bérbeadás 

Mivel a nyugati határszél rendkívül preferált környék, így nincs nagy gondban az a tulajdonos , aki lakását- lakásait bérbe kívánja adni. Jelentkező lesz bőven, csak a megfelelőt kell kiválasztania. Nyilván ebből következik a magyarázat arrra, hogy miért szálltak el ennyire a bérleti díjak. Még ekkora a kereslet, a tulajdonosok egységes szabályzás nem lévén bármennyit kérhetnek a bérlésért. 

Este feltettem a hirdetést, reggel 8-tól folyamatosan csörgött a telefonom. Délben már meg is volt a bérlője a lakásnak. 

Hasonló szempontok alapján választottam, mint a fent említettek, néhány kivétellel. Mivel az előző lakóinkon sok pénz rajtaveszett, így a kölcsönös szimpátián kívül fontos volt a stabil, biztos munkahely és, hogy mindenképp írjunk albérletszerződést. A többit rábíztuk a lakóra, ha kutyát akar, legyen, de tudattam vele, hogy a lépcsőház szét fogja szedni érte, ha dohányozni akar tegye, de majd fessen ki akkor, mielőtt elmegy stb. 

Véleményem szerint a tulajdonosok olyanokat választanak előszeretettel, akiről azt gondolják a legkevesebb lesz a gond vele. Ezért esett a választásom az egyedülálló, kutya és gyerek nélküli, Ausztriában dolgozó férfira.

A mai lakásbérbeadás ugyanis rendkívül hasonlít egy állásinterjúra  

Mielőtt a potenciális jelöltek megérkeznének a szemlére, a tulajdonos már általában tudatában van annak, hogy milyen szempontok alapján fog választani. Ha az első körben pozitívan teljesítettünk, akkor plusz jó pont, ha egyből virítjuk a lóvét is. S ha a kölcsönös szimpátia is megvan , valószínűleg nyert ügyünk van. 

A tulajdonosok mentségére legyen mondva, számos olyan eset ismert, mikor a tulaj képtelen kirakni a nem fizető bérlőit. A köztudatban élénken él a kép , amikor rabosították a tulajdonost, aki birtokháborítást követett el a saját lakásában:

Ötgyermekes családapát rabosított a III. kerületi Rendőrkapitányság! Két perc figyelmet kérek csupán. A történetem valós, velem történt meg. Kiadtam a panellakásomat. Az albérlő 2 havi kauciót fizetett, így indult. Aztán csak hitegetett, és sem a bérleti díjat, sem a felmerülő költségeket (víz, villany, szemétdíj, közös költség) nem fizette ki. Többször felszólítottam szóban, sms-ben, személyesen is felkerestem, de mindhiába.(…)
2012.11.14-én, szerdán elmentem a lakásomra, leolvastam a villanyóraállást, majd becsöngettem a saját lakásomba. Az albérlő édesanyja nyitott ajtót nekem. (…)
Leolvastam a vízóraállásokat, majd kifelé menet leakasztottam a saját lakásom ajtaját, és távoztam a lakásomból. (…)
Az albérlő bement a kerületi rendőrségre, és feljelentett engem. (…)
A kapitányságon elzártak, ami azt jelentette, hogy minden dolgomat számba vették, ami nálam volt, (…) Kihallgatás után a rabosító eljárás során egy külön helységben 4 fotó készült rólam, mint a bűnözőkről. (…) A rendőrségen elmondták, hogy magánlaksértést követtem el. Ha újra bemegyek a saját lakásomba, vagy csak ha a villanyórát is lekapcsolom, akkor megismétlem a vétséget, amiért a Gyorskocsi utcai helyre 30 napra becsuknak. A kerületi bíróságot mondták mint egyedüli lehetőséget.

remeny

Fontos itt azonban megemlíteni, hogy egy jól megírt és kölcsönösen elfogadott szerződéssel elkerülhetőek az ilyen esetek. Lényeges, hogy már az albérleti szerződés tartalmazzon leírást az esetlegesen előforduló ilyen szituációról, és az ezt követő időszakról. A bérlőt nem fizetés esetén törvényesen meg kell fosztani a bérlői jogaitól, mert csak így lehet ellene fellépni hatékonyan. Addig, ameddig bérlőnek minősül, addig valóban birtokháborítás rátörni az ajtót.

Egy hasznos cikk ezzel kapcsolatban: http://lakasfokusz.hu/lakaskar/mit-tehetunk-hogy-ne-jarjunk-ugy-mint-a-lakasat-berbeado-rabositott-csaladapa/

A bérlői oldal 

Ha tehát rendelkezünk jól menő vagy külföldi állással, se kutyánk se macskánk, gyerekünk meg pláne nincs, akkor joggal reménykedhetünk abban, hogy bérleti szándékunkat siker koronázza. De mit tehet az, aki "botor fejjel" gyermeket vállalt és még kutyát is tart ? 

Nos, reménykedhet vakon abban, hogy a számos hirdetés közül sikerül elkapnia egy olyat, amiben nem zárják ki alapból, majd ha sikerül megkaparintania egy lakást azonnal hívővé válik, hálát ad annak amiben hisz, majd szorgos templomba járással imádkozik azon, hogy a tulajdonos ne akarjon megválni tőlük. 

A következő alternatíva lehet a szociális bérlakás, több gyerek esetén jobb kilátásokkal. Ezek bérleti díja jóval alacsonyabb az albérleteknél, azonban várakozási listák egész sora és a rászorultság folyamatos bizonygatása vár azokra, kik ezen az úton próbálkoznak. De azt hiszem erre szokták mondani, hogy a remény hal meg utoljára. 

Harmadik lehetőségként pedig rengetegszer hallani jó tanácsként a kedvező  vagy épp alacsony kamatozású hiteleket. Ha az ember elég bátor és magabiztos hozzá, talán nem válik csalfa, hiú, szertefoszlott reménnyé a választott út. 

remeny

Összegezvén tehát, aki lakást szándékozik kiadni,  írjon szerződést, aki lakást bérelne dolgozzon külföldön és ne álmodjon családról még ott él. A kutya és`vagy macska szintén kizáró ok, így maximum kedvtelésből sétáltassa más kutyáját szabadidejében, de az istenért, ne vigyen haza egyet se. 

A tulajdonosok szabad belátásuk szerint dönthetnek arról, hogy saját tulajdonukat kinek szánják kiadni, így arról, hogy ezek a dolgok megváltoznak, ne is álmodjunk. Hiába van pénz, ha kiesünk abból a bizonyos kosárból. Az árak elszállásának megállítása érdekében  azonban, jól jönne valami törvényi szabályozás a maximum négyzetméterárak tekintetében. Hisz jogos lázadásra ad okot az, hogy aki már - már a tökéletes bérlőnek számít, az sem jut lakáshoz, a lassan horrorisztikus árak miatt. 

Tovább

Miért vált szégyenné a szegénység és erénnyé a gazdagság?

vagyon

Vagyoni különbözőségek gyermek- és  felnőttkorban

A 90-es év gyermeke vagyok, az akkor még középosztálybelinek számító családból származom. Önkormányzati házban , közös udvarban éltünk, 5 másik családdal együtt. Nem volt okostelefonom, sem számítógépem, de még csak márkás ruháim sem. A történet sokaknak ismerős lehet, így az ilyenfajta generációs különbségeket nem is ragoznám tovább. Akit érdekel korábbi írásomban már boncolgattam a témát (http://outsider.reblog.hu/generacios-kulonbsegek).

Mindig volt mit ennünk, volt tiszta ruhám , amit felvehettem , házunk, amiben egy boldog gyermekkort tölthettem. Sosem éreztem magam szegénynek, egészen addig a pontig még egy szép napon nem szembesültem azzal, hogy vannak nálunk vagyonosabb családok is. Soha nem felejtettem a napot, mikor keresztanyámnál kellett nyaralnom - mindig is utáltam oda járni, de a szüleim megpróbáltak nekem örömet szerezni azzal, hogy világot lássak-. A drága jó keresztszülőm (aki egy igen gazdag építészhez ment feleségül) mindent meg is tett azért , hogy "jól" érezzem magam.

Például nem felejtette el az akkor 7 éves kislány orra alá dörgölni, hogy az a nadrág, amit éppen visel (a kedvencem volt), nagyon szegényes öltözet és megkérdezte , hogy neki tényleg csak ilyen szarra telik -e . Örökre megmaradt  bennem, pedig már jó néhány év telt el azóta. 

Otthon aztán anyu megnyugtatott, hogy nem kell aggódnom emiatt, nem vagyunk mi szegények, csak vannak nálunk jobb módban élők is. Rendben , gondoltam magamban, nincs itt akkor olyan hatalmas gond. 

vagyon

Később aztán a suliban újból nyugtalanítani kezdett a dolog. Folyton a családunkról, a szüleink munkájáról  kérdezgettek bennünket , de mikor én jöttem sorra fogalmam sem volt róla, hogy miért érzem azt a forróságot az arcomon  és , hogy miért nem akar hang kijönni a torkomon. A magyarázat persze az,

hogy életemben először szégyelltem, hogy mi nem vagyunk egy jómódú család.

Hisz legtöbbjük szülei értelmiségiek vagy vállalkozó vagyonos emberek voltak, miközben az enyémek kétkezi munkával keresték a kenyerünket. A következő arculcsapás pedig akkor jött el, mikor egy osztálytársam véletlenül meglátott engem focizni a közös udvaron. Nem volt rest az arcomba vágni, hogy mennyire szégyenletes ahol lakok, s bár szeretne velem játszani az anyja szerint nem jó,  ha együtt mutatkozunk.....  ( Itt hozzá kell tennem, hogy a drága óvónő anyuka kislánya csak bukdácsolt az iskolában, engem kért meg , hogy korrepetáljam a lányát ) . Mondanom sem kell, hogy rendkívül nehezen emésztettem meg azt, hogy olyasmiért bántanak, amiről nem tehetek.

Én nem éreztem azt ,hogy kevesebbet érnék, vagy a szüleim kevésbé lennének értékesek attól, hogy nincs akkora vagyonunk, mint másoknak.

A legjobb tanulók és sportolók közé tartoztam az osztályban, s bár a tanárok is megpróbáltak a jó módú éltanulók közé "tolni", én mindig a hozzám hasonlókkal szerettem lenni. Olyanokkal, akik kicsit másképp látják a világot ,, akik nem pénzben mérik az embereket. Eme jó szokásomat a mai napig megőriztem . Szerencsémre jó útravalót kaptam a szüleimtől és olyan értékrendet , amivel jól vettem az akadályokat. 

Vekerdy Tamás : minden azon múlik, hogyan telt az első hat-hét év. A gyerek érzelmi biztonságban van-e? Vagyis marháskodtak-e vele, dögönyözték-e, csiklandozták-e, mondtak-e neki mondókákat, énekeltek-e neki, stb. Megtanult-e személyes érzelmeket kapni, elfogadni és viszonozni. Aki ezt tudja, az védve megy be az iskolába, aztán később a kamaszkorba.” 

Később aztán a saját értékrendem alapján őriztem meg és hagytam hátra barátokat, majd hasonló elven létesítettem párkapcsolatot is. Azon kevesek közé tartozom, akik sosem az alapján választottak, hogy milyen slusszkulcs lóg ki a zsebből vagy épp mennyire van tömve a buksza. Egyszer aztán mégis végigsöpört rajtam a szerelem egy pénzes fiúval, mindazok ellenére , hogy tudtam, rendkívül különbözőek vagyunk. Ez már csak így szokott lenni, az ellentétek vonzzák egymást- majd végül taszítják is.... 

Jómódú családból származott, ő maga diplomás értelmiségi, aki otthon lakott, édesapja cégénél dolgozott,onnan vette fel a fizetését és a tőle kapott autóval járt. Keresetét  csak magára költötte, hiszen sem a csekkekbe , sem semmi másba nem kellett beszállnia. Világéletemben taszítottak az olyan emberek, akiknek mindent a hátszél biztosított, de azt gondoltam, hogy ő más- tévedtem. 

Egy idő után elkezdett piszkálni  az értékrendem, a gondolkodásmódon miatt. Lassacskán zavarni kezdte bennem minden, előttem pedig tisztulni látszott a kép, hogy valójában mennyire is különbözünk egymástól.

Minden hétvégén nálunk volt, édesanyámmal végigfőztük a kívánságlistáját, mégsem ajánlotta fel sosem, hogy beszállna a költségekbe. Nekem vett ugyan drága ruhákat, de nem felejtette el megjegyezni, hogy azért kell , mert amik nekem vannak abban nem lehet megjelenni bizonyos körökben. Tudtam, hogy nem vagyunk egymáshoz valók, mégis nehezen gyógyultam ki belőle.  

vagyon

Egyik nap Szegedre mentem vizsgázni, s egy padon terveztem elkölteni a reggelimet, mikor megláttam egy hajléktalan urat a másikon ücsörögni. Nem voltam rest, odamentem hozzá és megkérdeztem tőle, hogy volna -e kedve reggelizni velem, mert a gyomorgörcsöm miatt úgysem fogok tudni annyi mindent megenni.

Beszélgettünk, mintha csak régi ismerősök lennénk. Elmesélte, hogy

egy válás és egy rosszul sikerült üzlet miatt, egyik napról a másikra vált vagyonos emberből hajléktalanná.

Hogy hiába próbál talpra állni mégsem megy neki- rendkívül gyakori életút ez az utcán élő emberek körében. Én azért próbáltam lelket önteni belé, majd elbúcsúztunk egymástól.Mikor ezt elmeséltem a kedves páromnak, annyit kérdezett csupán, hogy mostam - e kezet utána!?  Mondanom sem kell, hogy ilyen különböző világnézettel nem soká tartott a szerelmünk. 

Csak két olyan példa az életemből, , melyek alapján jogosnak érzem a címben szereplő kérdést. Pusztán azért, mert valaki nem túl jó vagyoni helyzetbe született vagy esetleg a későbbi élete nem úgy alakult, hogy nagyobb vagyonra tegyen szert, az már kevesebbet ér másoknál ? És akinek esetleg az ölébe hullott mindez, az már értékesnek számít? Az olyan dolgok, mint tisztelet és becsület , már kimentek a divatból ?

Tovább

Modern Rabszolgaság- Szabad rabszolgák

A rabszolgatartás intézménye érvényben van azóta is ,amióta úgymond felszabadításra kerültek a rabszolgák. A rendszer modernizálva lett, és költséghatékonyabban működik. A rabszolgát ma "emberi erőforrásnak" nevezik. Köznapi nevén munkavállaló. A mai rabszolgát nem kell barakkokban tartani, őrizni és élelmezni. Ez elég költséges és rontja az eredményességet. Elég olyan helyzetet teremteni, hogy a rabszolga önszántából jelenjen meg minden egyes nap a munkavégzés helyszínén. Kizárólag annyi bért kell neki fizetni, hogy abból finanszírozni tudja a saját tartási költségeit. Így saját maga teremti meg a saját barakk részét, fizeti a saját élelmezését, és a függőségi viszonyából adódó őrzési költséget is ő állja. Ezáltal a tartási költségére elköltöttt munkabére is visszakerül (adók stb.) a tartók zsebébe. Ráadásul szabadnak hiszi magát. 

vagyon

Nem zseniális ?  - Olvasható egy a közösségi oldalon keringő , sokak által megosztott "plakáton" . De az, valóban zseniális. Az emberek valójában észre sem veszik, hogy  rabszolgává válnak. Vagy ha fel is tűnik nekik, hangot adni annak nem mernek, mert féltik a "megélhetésüket" - szigorúan idézőjelben, hiszen korábbi írásaimban is fejtegettem már, hogy  az az összeg, amit jelenleg fizetésnek csúfolnak, az megélni kevés , éhen halni meg végképp sok . De nézzünk néhány remek példát a kizsákmányolás gyakorlati megvalósulására: 

  • Kötelező túlóra ingyen 

A korlátlan túlóráztatás szabályellenes, egy évben ugyanis teljes napi munkaidő esetén összesen 250 óra rendkívüli munka rendelhető el, valamint 12 óránál hosszabb ideig senki sem köteles egy nap dolgozni (kivéve a készenléti munkakörökben foglalkoztatottakat).  A munkavállalót rendkívüli munkavégzés esetén a rendes munkaidőre járó munkabéren felüli bérpótlék illeti meg, de bizonyos esetekben szabadidővel is meg lehet váltani a többletmunkát. (Forrás: https://www.hrportal.hu/hr/tulora-jo-tudni--melyik-szabalyt-serti-meg-a-munkaltato-20150806.html)

A gyakorlatban

Tavaly egy közjegyző irodába kerestek adminisztrációs ügyintézőt. Kapva kaptam az alkalmon, végre egy nekem való komoly meló- gondoltam fellelkesedve. Az interjún a szokásos lefutott körök, 300 kérdéses személyiség teszttel megspékelt felvételi elbeszélgetés.  Minden ellenérzésem ellenére is sikerült, felvettek. Próbaidő , nettó 100 ezer - egyéb juttatások. Rendkívül jól hangzott, örültem, mint majom a farkának. Aztán már az első hetemen kiderült, hogy nem lesz ez olyan egyszerű, mint ahogy én azt előre elképzeltem.

Amiről azt hittem szentírás, kiderült, hogy csak a nagy könyvben és az én fejemben létezik.

Második héten már hiába vártam a fél 5 -öt egy - egy húzósabb nap után, még fél 6-kor is a székemben ültem, várva , hogy közjegyzőasszony megunja a munkát és hazaengedjen. Harmadik héten már evidens volt, hogy a kolléga távozása után kettő helyett fogok dolgozni és örüljek neki, hogy ha 7 órakor angolosan leléphetek. Mindeközben maga a munka akkora összpontosítást igényelt, hogy a legkisebb hiba is súlyos következményekkel járt. Tekintve , hogy hagyatéki eljárásokat intéztünk és olykor igen nagy vagyonok forogtak kockán.  A fizetésem továbbra is a nettó 100 volt, úgy , hogy számos munkaidőn túli óra várt volna kifizetésre. Végül aztán egy személyben voltam call centeres, jegyzőkönyvezető gyorsíró, titkárnő. Majd később már

teljesen elfogadottá vált, hogy a 8 órás fizetett munkaidőm 11- 12 órában nyilvánul meg - továbbra is a 8 órás bérért.   

  • Egyszerűsített foglalkoztatás 

Az egyszerűsített módon történő foglalkoztatáshoz[1] is a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) általános szabályai szerint létesíthető munkaviszony az alábbi területeken:

mezőgazdasági idénymunka 120 napra

turisztikai idénymunka 120 napra

idénymunka az Mt. 90. § c) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő munka

filmipari statiszta 3711 FEOR alatt – nettó jövedelem 12 000 Ft alatti

alkalmi munka legfeljebb 5 egymást követő naptári napra, 1 naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napra és 1 naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony**

(Forrás :http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/egyszerusitett-foglalkoztatasrol)

Ebbe a foglalkoztatási formába többször is belefutottam életem során. Ez annyit jelent , hogy havi 15 napot lehet  dolgozni és a munkáltatónak a béren kívül egyéb kötelezettsége nincs. A munkaidőm reggel fél 8- 5-ig tartott, melyet 67 ezer forinttal jutalmaztak, Tb nem fizetés mellett. Hónapokig dolgoztam ezért az összegért, s bár hitegettek azzal, hogy rendes foglalkoztatás is lehet belőle, ez sosem valósult  meg. 

vagyon

  • Közmunka 

A teljes munkaidőben foglalkoztatott közfoglalkoztatott részére megállapított közfoglalkoztatási bér a szakképesítést és középfokú iskolai végzettséget nem igénylő munkakör betöltése és teljes munkaidő teljesítése esetén havibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 79 155 forint, hetibér alkalmazása esetén 18 200 forint, napibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 3639 forint.

 Teljes munkaidőben közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott munkavezetőt megillető közfoglalkoztatási bér havibér esetén 2015. január 1-jétől 87 090 forint, hetibér esetén 20 020 forint, napibér esetén 4004 forint.

(Forrás: http://palyazatfigyelo.info/2016/05/27/kozmu9nkas-ber-es-jarulekok-tamogatasok-letiltas-szabadsag-vegkielegites-stb.php

Ha az emberlánya felveszi a kapcsolatot a munkaüggyel, akkor személye ismertté válik olyan körökben is, amelyre valljuk be, nem annyira vágyott. Így történt egyszer, hogy a lakóhelyem szerinti illetékes szociálpolitikai vezető szólalt meg a vonal végén . Interjúra hívott az irodájába, mondván lenne számomra munka. Kiderült, hogy mélyen tisztelt kormányunk által egekig magasztalt közmunkáról van szó , melyet ha nem vállalok el, kivágnak az egész rendszerből, és még a nyomorult 22 ezret sem fogom kapni. Természetesen elvállaltam, hát  csak ne a szüleim tartsanak már el "vén szamár" létemre. A nyári gyermekétkeztetés lebonyolítása volt a feladatunk, táblázatok, aláírós listák stb. készítésével, majd a helyszínen 2- 300 ember koordinálása mellett vezettük az adminisztrációt, az aznap fogyott ételfejadagok ismeretében. A munkával semmi gond nem volt, nem derogál nekem a kisebbség között dolgozni, akik közt bármily meglepő rendkívül tisztelettudóak is akadtak. (Az asztalt épp egy magyar honfitársunk borította ránk, mint egy a saját igazságát demonstrálva.) Az egész közmunkaprogramban semmi más nem szúrta a szemem, azon kívül , hogy a munkaügyi központ szerint felsőfokú képzettséggel, csak ide vagyok megfelelő, hogy

a képzetteket megillető bér helyett, a segédmunkásoknak járó 50 ezret kaptuk jutalmul.

És cseppet sem pofátlanul megkértek bennünket, hogy ha jönne az ellenőrzés, akkor ragadjunk seprűt és tegyünk már úgy, mintha a szerződésünkben szereplő segédmunkás titulus illetne meg bennünket . Mindezzel havi 32 ezer forinttól fosztottak meg  minket, a képzettséggel rendelkező közmunkásokat. 

  • 4 óra helyett 12 

A legtipikusabb esete annak, amikor a mukáltatók trükközni próbálnak. Ezt talán nem is érdemes túlragozni, mindenki ismerheti azt az életszerűtlen, mégis fennálló helyzetet, mikor papír szerint 4 órát, valójában azonban sokszor 8- 12 órát dolgozik. Hasonló trükközések táptalaja a szabadságok papíron szereplő és valójában kiadott mennyisége. Majd hanyatt dobtam magam, mikor  életemben először szembesültem papíron a csalásról, miszerint 11 napot voltam szabadságon, valójában csak 6 napot lógattam otthon a lábamat . 

A munkaidő nyilvántartásának szabálytalanságai tavaly csaknem 20 ezer embert érintettek a Nemzetgazdasági Minisztérium ellenőrzései szerint. A szabadság kiadásával kapcsolatos jogsértések a leggyakoribbak.

  • Megbízási szerződés

Adott egy biztosító cég körülbelül 100 alkalmazottal, melyből minden osztályon akadt pár tíz ember , akik ugyan a vállalatnál dolgoztak, de egy másik cégtől kapták a fizetésüket. Havonta íródtak a megbízásos szerződések, bruttó 650 Ft óra!bérben megállapodva, s természetesen az ígérettel , hogy lesz rá alkalom, hogy átvegyen a szóbanforgó biztosító. A fizetésünk körülbelül, 40 ezer forinttal volt kevesebb, holott a napi munkafolyamatokban ugyanúgy részvettünk mint bárki más. Ugyanazért  a munkáért ennyivel rövidebb volt a bérpapír, hisz mi csak megbízásos szerződéssel, egy másik cég alkalmazottjaiként voltunk ott.

Mindeközben a csapból is az folyik , hogy Mészáros és társai mekkora vagyonokat halmoztak fel, hogy Magyarország erősödik, hogy vagyonra szert tenni nem is olyan nagy feladat. Közben zajlik az áldozathibáztatás, miszerint magunk vagyunk a felelősek olykor egészen hányattatott sorsunkért, hogy az államtól segítséget várni gyalázatos dolog. Közben pedig világosan látható, hogy még olykor a jogosan megillető bérünket sem kapjuk kézhez ilyen vagy olyan okokból kifolyólag. Az állam szerint a vállalkozók a hibásak, a cégek szerint az állam, az emberek szerint meg mindkettő - bár ezt kimondani továbbra sem szabad, hisz továbbra is kénytelenek vagyunk tartási költségeinket megtermelni és az adókat tartóink zsebébe megfizetni. És még mindig abban a hitben élünk, hogy szabadok vagyunk...

Tovább