Outsider

blogavatar

Hétköznapi_Nő - Hétköznapjai kicsit más szemmel. Ki mondta , hogy kívülállónak lenni könnyű ?

Oszd meg a Facebookon!

Utolsó kommentek

Modern Rabszolgaság- Szabad rabszolgák

A rabszolgatartás intézménye érvényben van azóta is ,amióta úgymond felszabadításra kerültek a rabszolgák. A rendszer modernizálva lett, és költséghatékonyabban működik. A rabszolgát ma "emberi erőforrásnak" nevezik. Köznapi nevén munkavállaló. A mai rabszolgát nem kell barakkokban tartani, őrizni és élelmezni. Ez elég költséges és rontja az eredményességet. Elég olyan helyzetet teremteni, hogy a rabszolga önszántából jelenjen meg minden egyes nap a munkavégzés helyszínén. Kizárólag annyi bért kell neki fizetni, hogy abból finanszírozni tudja a saját tartási költségeit. Így saját maga teremti meg a saját barakk részét, fizeti a saját élelmezését, és a függőségi viszonyából adódó őrzési költséget is ő állja. Ezáltal a tartási költségére elköltöttt munkabére is visszakerül (adók stb.) a tartók zsebébe. Ráadásul szabadnak hiszi magát. 

vagyon

Nem zseniális ?  - Olvasható egy a közösségi oldalon keringő , sokak által megosztott "plakáton" . De az, valóban zseniális. Az emberek valójában észre sem veszik, hogy  rabszolgává válnak. Vagy ha fel is tűnik nekik, hangot adni annak nem mernek, mert féltik a "megélhetésüket" - szigorúan idézőjelben, hiszen korábbi írásaimban is fejtegettem már, hogy  az az összeg, amit jelenleg fizetésnek csúfolnak, az megélni kevés , éhen halni meg végképp sok . De nézzünk néhány remek példát a kizsákmányolás gyakorlati megvalósulására: 

 • Kötelező túlóra ingyen 

A korlátlan túlóráztatás szabályellenes, egy évben ugyanis teljes napi munkaidő esetén összesen 250 óra rendkívüli munka rendelhető el, valamint 12 óránál hosszabb ideig senki sem köteles egy nap dolgozni (kivéve a készenléti munkakörökben foglalkoztatottakat).  A munkavállalót rendkívüli munkavégzés esetén a rendes munkaidőre járó munkabéren felüli bérpótlék illeti meg, de bizonyos esetekben szabadidővel is meg lehet váltani a többletmunkát. (Forrás: https://www.hrportal.hu/hr/tulora-jo-tudni--melyik-szabalyt-serti-meg-a-munkaltato-20150806.html)

A gyakorlatban

Tavaly egy közjegyző irodába kerestek adminisztrációs ügyintézőt. Kapva kaptam az alkalmon, végre egy nekem való komoly meló- gondoltam fellelkesedve. Az interjún a szokásos lefutott körök, 300 kérdéses személyiség teszttel megspékelt felvételi elbeszélgetés.  Minden ellenérzésem ellenére is sikerült, felvettek. Próbaidő , nettó 100 ezer - egyéb juttatások. Rendkívül jól hangzott, örültem, mint majom a farkának. Aztán már az első hetemen kiderült, hogy nem lesz ez olyan egyszerű, mint ahogy én azt előre elképzeltem.

Amiről azt hittem szentírás, kiderült, hogy csak a nagy könyvben és az én fejemben létezik.

Második héten már hiába vártam a fél 5 -öt egy - egy húzósabb nap után, még fél 6-kor is a székemben ültem, várva , hogy közjegyzőasszony megunja a munkát és hazaengedjen. Harmadik héten már evidens volt, hogy a kolléga távozása után kettő helyett fogok dolgozni és örüljek neki, hogy ha 7 órakor angolosan leléphetek. Mindeközben maga a munka akkora összpontosítást igényelt, hogy a legkisebb hiba is súlyos következményekkel járt. Tekintve , hogy hagyatéki eljárásokat intéztünk és olykor igen nagy vagyonok forogtak kockán.  A fizetésem továbbra is a nettó 100 volt, úgy , hogy számos munkaidőn túli óra várt volna kifizetésre. Végül aztán egy személyben voltam call centeres, jegyzőkönyvezető gyorsíró, titkárnő. Majd később már

teljesen elfogadottá vált, hogy a 8 órás fizetett munkaidőm 11- 12 órában nyilvánul meg - továbbra is a 8 órás bérért.   

 • Egyszerűsített foglalkoztatás 

Az egyszerűsített módon történő foglalkoztatáshoz[1] is a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) általános szabályai szerint létesíthető munkaviszony az alábbi területeken:

mezőgazdasági idénymunka 120 napra

turisztikai idénymunka 120 napra

idénymunka az Mt. 90. § c) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő munka

filmipari statiszta 3711 FEOR alatt – nettó jövedelem 12 000 Ft alatti

alkalmi munka legfeljebb 5 egymást követő naptári napra, 1 naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napra és 1 naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony**

(Forrás :http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/egyszerusitett-foglalkoztatasrol)

Ebbe a foglalkoztatási formába többször is belefutottam életem során. Ez annyit jelent , hogy havi 15 napot lehet  dolgozni és a munkáltatónak a béren kívül egyéb kötelezettsége nincs. A munkaidőm reggel fél 8- 5-ig tartott, melyet 67 ezer forinttal jutalmaztak, Tb nem fizetés mellett. Hónapokig dolgoztam ezért az összegért, s bár hitegettek azzal, hogy rendes foglalkoztatás is lehet belőle, ez sosem valósult  meg. 

vagyon

 • Közmunka 

A teljes munkaidőben foglalkoztatott közfoglalkoztatott részére megállapított közfoglalkoztatási bér a szakképesítést és középfokú iskolai végzettséget nem igénylő munkakör betöltése és teljes munkaidő teljesítése esetén havibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 79 155 forint, hetibér alkalmazása esetén 18 200 forint, napibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 3639 forint.

 Teljes munkaidőben közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott munkavezetőt megillető közfoglalkoztatási bér havibér esetén 2015. január 1-jétől 87 090 forint, hetibér esetén 20 020 forint, napibér esetén 4004 forint.

(Forrás: http://palyazatfigyelo.info/2016/05/27/kozmu9nkas-ber-es-jarulekok-tamogatasok-letiltas-szabadsag-vegkielegites-stb.php

Ha az emberlánya felveszi a kapcsolatot a munkaüggyel, akkor személye ismertté válik olyan körökben is, amelyre valljuk be, nem annyira vágyott. Így történt egyszer, hogy a lakóhelyem szerinti illetékes szociálpolitikai vezető szólalt meg a vonal végén . Interjúra hívott az irodájába, mondván lenne számomra munka. Kiderült, hogy mélyen tisztelt kormányunk által egekig magasztalt közmunkáról van szó , melyet ha nem vállalok el, kivágnak az egész rendszerből, és még a nyomorult 22 ezret sem fogom kapni. Természetesen elvállaltam, hát  csak ne a szüleim tartsanak már el "vén szamár" létemre. A nyári gyermekétkeztetés lebonyolítása volt a feladatunk, táblázatok, aláírós listák stb. készítésével, majd a helyszínen 2- 300 ember koordinálása mellett vezettük az adminisztrációt, az aznap fogyott ételfejadagok ismeretében. A munkával semmi gond nem volt, nem derogál nekem a kisebbség között dolgozni, akik közt bármily meglepő rendkívül tisztelettudóak is akadtak. (Az asztalt épp egy magyar honfitársunk borította ránk, mint egy a saját igazságát demonstrálva.) Az egész közmunkaprogramban semmi más nem szúrta a szemem, azon kívül , hogy a munkaügyi központ szerint felsőfokú képzettséggel, csak ide vagyok megfelelő, hogy

a képzetteket megillető bér helyett, a segédmunkásoknak járó 50 ezret kaptuk jutalmul.

És cseppet sem pofátlanul megkértek bennünket, hogy ha jönne az ellenőrzés, akkor ragadjunk seprűt és tegyünk már úgy, mintha a szerződésünkben szereplő segédmunkás titulus illetne meg bennünket . Mindezzel havi 32 ezer forinttól fosztottak meg  minket, a képzettséggel rendelkező közmunkásokat. 

 • 4 óra helyett 12 

A legtipikusabb esete annak, amikor a mukáltatók trükközni próbálnak. Ezt talán nem is érdemes túlragozni, mindenki ismerheti azt az életszerűtlen, mégis fennálló helyzetet, mikor papír szerint 4 órát, valójában azonban sokszor 8- 12 órát dolgozik. Hasonló trükközések táptalaja a szabadságok papíron szereplő és valójában kiadott mennyisége. Majd hanyatt dobtam magam, mikor  életemben először szembesültem papíron a csalásról, miszerint 11 napot voltam szabadságon, valójában csak 6 napot lógattam otthon a lábamat . 

A munkaidő nyilvántartásának szabálytalanságai tavaly csaknem 20 ezer embert érintettek a Nemzetgazdasági Minisztérium ellenőrzései szerint. A szabadság kiadásával kapcsolatos jogsértések a leggyakoribbak.

 • Megbízási szerződés

Adott egy biztosító cég körülbelül 100 alkalmazottal, melyből minden osztályon akadt pár tíz ember , akik ugyan a vállalatnál dolgoztak, de egy másik cégtől kapták a fizetésüket. Havonta íródtak a megbízásos szerződések, bruttó 650 Ft óra!bérben megállapodva, s természetesen az ígérettel , hogy lesz rá alkalom, hogy átvegyen a szóbanforgó biztosító. A fizetésünk körülbelül, 40 ezer forinttal volt kevesebb, holott a napi munkafolyamatokban ugyanúgy részvettünk mint bárki más. Ugyanazért  a munkáért ennyivel rövidebb volt a bérpapír, hisz mi csak megbízásos szerződéssel, egy másik cég alkalmazottjaiként voltunk ott.

Mindeközben a csapból is az folyik , hogy Mészáros és társai mekkora vagyonokat halmoztak fel, hogy Magyarország erősödik, hogy vagyonra szert tenni nem is olyan nagy feladat. Közben zajlik az áldozathibáztatás, miszerint magunk vagyunk a felelősek olykor egészen hányattatott sorsunkért, hogy az államtól segítséget várni gyalázatos dolog. Közben pedig világosan látható, hogy még olykor a jogosan megillető bérünket sem kapjuk kézhez ilyen vagy olyan okokból kifolyólag. Az állam szerint a vállalkozók a hibásak, a cégek szerint az állam, az emberek szerint meg mindkettő - bár ezt kimondani továbbra sem szabad, hisz továbbra is kénytelenek vagyunk tartási költségeinket megtermelni és az adókat tartóink zsebébe megfizetni. És még mindig abban a hitben élünk, hogy szabadok vagyunk...

Tovább

A 10 leggazdagabb és a 100 legszegényebb magyar

Ha társadalmi egyenlőtlenségekről beszélünk , akkor tudjuk, hogy vannak szegények és gazdagok , meg valahol egy felfelé kapaszkodó vagy olykor lefelé csúszó középréteg. Eddig tiszta sor. De ha mérlegre tesszük az ország leggazdagabb és legszegényebb embereinek vagyoni helyzetét, akkor az már nem egyenlőtlenség , hanem egyenesen egy tátongó szakadék. De vajon mi kell ahhoz, hogy valaki milliárdos vagyonra tegyen szert  és mi ahhoz, hogy a társadalom kirekesztettjévé váljon? 

vagyon

A 10 leggazdagabb

Íme, a legvagyonosabb magyarok listája a Forbes.hu rangsorából, a teljesség igénye nélkül. Ha valakit érdekel a teljes lista: https://forbes.hu/extra/33-leggazdagabb-magyar-2016/

  1. Csányi Sándor

Vagyona :  283,1 milliárd Ft

Az OTP Bank elnök- vezérigazgatója, közgazdász, üzletember

2. Bige László 

Vagyona: 182, 1 milliárd Ft 

A nyíregyházi műtrágyakirály, volt kajak - kenu edző. (http://www.origo.hu/itthon/20131208-bige-laszlo-a-masodik-leggazdagabb-magyar-portreja.html)

3. Demján Sándor

 Vagyona : 176, 1 milliárd Forint

Üzletember, Vállalkozó

 4. Gattyán György                                        5. Széles Gábor 

 Vagyona: 173, 2 milliárd Forint              Vagyona: 136, 8 milliárd Forint

Üzletember, producer                                 Üzletember, a székesfehérvári székhelyű                                                                                               Videoton Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója

6. Szíjj László                                                  7. Veres Tibor

Vagyona : 119,3 milliárd Forint               Vagyona: 109, 3 milliárd Forint

 Az építőipari Duna Aszfalt                       Ingatlanfejlesztés, befektetések, kereskedelem

tulajdonosa

8. Felcsuti Zsolt                                               9. Kasza Lajos

Vagyona: 100 milliárd Forint                   Vagyona: 81, 7 milliárd Forint

Ipari befektető                                               A Jász-Plasztik Kft. tulajdonosa

10. Wáberer György

Vagyona : 79, 3 milliárd Forint

Vállalkozó, miniszterelnöki megbízott

De szerepel még a leggazdagabbak listáján többek között Simicska Lajos a maga 55,8 milliárdos vagyonával , ott figyel  még kedvenc Televízió tulajdonosunk Vajna András György is a 44, 9 milliárdjával és Mészáros Lőrinc kisvasutas polgármesterünk a 35, 4 milliárdos vagyonával .  

És , hogy mi a közös sokukban ? Természetes a politika.

A legtehetősebbek zöme ugyanis kormány közelinek tekinthető üzletember. 

Ez van . Mi nem leszünk gázszerelőkből milliárdos állampolgárok, ha csak nincs ismeretségi körünkben, esetleg a rokonságunkban Orbán vezetéknevű miniszterelnök. De nyilván ugyanez elmondható az előző kormányok vezetőiről is.

Ha azonban mégis rendelkezünk ilyen hétköznapi barátokkal, akkor ne felejtsük el ápolni a barátságunkat és vigyázni minden szavunkra, különben úgy járhatunk, mint szegény Simicska Lajos, aki a 6. helyről a 16 -ra  csúszott, miután összerúgta a port az Orbán családnévvel rendelkező, vagyontalan barátjával.

vagyon

És akkor most lássuk azokat, akiknek nem volt akkora szerencséjük, mint a fentebbi tanult kollégáinknak. Akik talán önnön hibájukon kívüli kerültek abba a helyzetbe amiben éppen  vannak. A társadalom kirekesztettjei ők, nem vagyonhalmozásra, túlélésre "játsznak".

A 100 legszegényebb

Hajós András volt az , aki annyira felhúzta magát az évről évre megjelenő leggazdagabb magyarok listáján, hogy azt javasolta , készüljön el egy katalógus a legszegényebbekről is. Hajléktalanokról, drogosokról, fogyatékkal élőkről, szegényekről, öregekről és elesettekről. Helyzetük és sorsuk a társadalom működéséről is árulkodik, továbbá jól mutatja azt is, hogy mennyi szolidaritást várhatnak ezek az emberek - mint kiderül, nem sokat.

 Előszó: a szegénység nem csupán pénztelenséget jelent, hanem sokféle hiányt takarhat. Anyagi nélkülözést, testi vagy kulturális kiszolgáltatottságot, függőséget, a családi kapcsolatok hiányát. Ligeti György

vagyon

Bár mindezt nem lehet úgy rangsorolni, mint a leggazdagabb embereket, de 100 fotón és sors  töredékein keresztül bemutatható mindaz, ami mellett elfordított fejjel megyünk el nap, mint nap.

A szegénység közel van

A kiadvány nem foglal állást abban a kérdésben , hogy élethelyzetünkért mennyiben vagyunk mi a felelősek, de rávilágít arra, hogy bárki bármikor kerülhet olyan  kilátástalan helyzetbe, ahova soha sem képzelte volna magát.

Rossz tanulók, Kuporgatók, Testárusok, Lebénultak, Családtalanok, Szökevények, Foglyok, Függők, Otthontalanok, Elfeledettek - ezek a fejezetcímek, s mivel ezen bejegyzés a gazdagok és szegények közti óriási különbségekről szól, ezért lássunk néhány példát közülük.

Kuporgatók

vagyon

Fotó:Hernád Géza

Éva női szabónak tanult, tíz évig dolgozott a Patyolatnál. Idegrendszeri bénulás miatt leszázalékolták, tolókocsiba kényszerült. A nyugdíja csak a rezsire elég.

Testárusok

vagyon

Fotó:Hernád Géza

Mariann húsz éves volt, amikor először kapott pénzt a szexért. Magyarországon húszezerre becsülhető a prostituáltként dolgozók száma, és százezerre azoké, akik látogatják őket.

Otthontalanok és elfeledettek

vagyon

Fotó: Németh Dániel

Ildikó huszonhárom éve hajléktalan, szállón él és a Fedél Nélkült árulja. Az utcára kerülés tipikus okai: lakásmaffia, pszichiátriai betegség, megromlott családi kapcsolatok.

Magyarországon 25-30 ezerre becsülik a hajléktalanok számát

A kiadvány az elfeledettek történeteivel zárul, olyan - sokszor idős - emberek mondataival, akiknek feje fölül a szomszéd eladta a házat, vagy épp otthonban, gondozás alatt élnek, és akiket senki sem vár. 

Nos, azt gondolom, hogy a két "lista" jól mutatja mekkora különbségek vannak emberi sorsok között. Egyetértek azokkal , akik azt mondják nem a vagyon a legfontosabb az életben, azokkal is, akik szerint mi magunk is sokat tehetünk boldogulásunk érdekében és azokkal is, akik azt mondják nem lehet mindenki gazdag.

Nem értek viszont  egyet továbbra sem azokkal, akik azt mondják így van ez rendben. Hogy a földön fekvő ember maga tehet a sorsáról, megérdemli, azért van ott. Hogy közpénzeket a szemünk előtt ellopni elítélendő ugyan , de szóra sem érdemes vitatéma. Hogy el kell fogadni a helyzetet, mondván, vannak nálam szegényebbek is.

Nem rinyálok- nem panaszkodom, nem alszom rosszul Habony milliói miatt, de igenis úgy érzem, hogy szót kell emelni és tenni valamit ez ellen. Mert valahogy mégis úgy érzem, hogy nincs ez így rendjén…

Tovább

Magyar virtus- Elégedj meg azzal, amid van! 

Nem hittem volna, hogy előző bejegyzésem ( http://outsider.reblog.hu/allampolgari-vagyonosodas ) okán, ennyire különböző véleményeket fogok megismerni a lakosság jelen helyzetéről. Volt, aki egyetértett velem abban, hogy tisztességes munkáért, tisztességes bér jár, bár hozzáteszem a munka fogalma sem ugyanaz mindenki számára, illetve volt olyan is, aki arról igyekezett meggyőzni , hogy sokkal rosszabb helyzetben élők is vannak , örüljek annak, amink van. ( Itt megjegyezném tisztelettel egy másik kommentelő szavait, hogy ha tolószékben ülök, akkor örüljek annak, hogy legalább vak nem vagyok ? ) Így született meg jelen bejegyzésem , amiben  pont ezt szeretném tovább boncolgatni. Mégis hogyan lehetne beletörődni abba, hogy éhbérért dolgozunk , miközben a tűzhöz közel lévő emberek NAPI 4,5 millió forintot tesznek zsebre? A legkedvesebb felfogásom pedig az, ha nem tetszik, el lehet menni külföldre, hm, milyen ismerős is ez a mondat valahonnan.... De mi lesz az itthon maradottakkal  ? Fogadjuk el az elfogadhatatlant, vagy ha ez nem megy mégiscsak szabad külföldre távozni? 

vagyon

Először is lássunk néhány tényt, adatot az "egyre erősödő" Magyarország lakosságának életszínvonaláról. Ismét meg kell jegyeznem, hogy a poszt pártoktól független, sem embere, sem szimpatizánsa nem vagyok egyiknek sem. 

A magyar lakosság fele vagyontalan 

Derült ki a Tárki 2016-os kiadásából. Lényegében a magyar háztartások fele teljesen vagyontalan, némi kézpénzzel és kis értékű nem mobilizálható lakással rendelkezik. A másik 40-45 % a középréteg, melynek vagyona 7 és 70 millió közé tehető. 5% a tehetősebbek köre, vagyonuk 70 millió forint feletti, 300 millió körüli  vagyonnal már csak 10-11 háztartás rendelkezik, a 3 milliárdos vagyonnal pedig 150-200 család jár az élen.   Magyarországon az egy főre jutó háztartási vagyon (31 ezer dollár)  messze elmarad például Ausztriáétól 196 ezer dollár, de legalább meghaladja például Románia 13.295 és Szerbia 6585 mutatóit .

Tegyük mindehhez hozzá, hogy a magyar lakosság igen nagy aránya rendelkezik saját lakóingatlannal, amely ugyan vagyonnak minősül, de hasznot nem hoz. Egyéb ingatlanvagyonnal pedig csupán 8,4 % rendelkezik. Ők azon szerencsés réteg, például itt a nyugati határszélen, akik egy havi fizetést tesznek zsebre albérletbe kiadott lakásuk után. Sopronban 90 ezer forint plusz rezsi plusz két - három havi kaució alatt már nem igazán lehet lakást bérelni. 

A lakosság vagyoni helyzetének másik fontos összetevője, a gépjármű, melyet a háztartások 54%-a használ, melyek átlagértéke 481 ezer forint. A KSH szerint tavaly az autók átlagéletkora 13, 7 év volt!

A háztartások mindössze 3 %-a számolt be egyéb ingatlanvagyonról!

Bérek

2015-ben rekordot döntött a Dolgozói szegénység. Nekem ez a szóösszetétel , már eleve sérti a fülem ( Dolgozok, mégis szegény vagyok? ) , de az, hogy

már majdnem minden 10. foglalkoztatott szegénységben él,

már kiveri a biztosítékot. A helyzeten pedig a közmunka sem javít, maximum a statisztikai adatokat kozmetikázza kicsit. A közfoglalkoztatottak száma történelmi csúcsokat döntöget, fizetésük azonban az átlagkereset harmadát sem teszi ki. 

Közfoglalkoztatott bér

A közfoglalkoztatott minimálbér nyolc órás munkaviszony esetében már 2015. január 1 óta változatlanul bruttó 79.155 forint, melyből a levonások után 52.638 forintot vihet haza a közfoglalkoztatott. Ez a szakképzett közfoglalkoztatott esetében bruttó 101480.-Ft a közfoglalkoztatott bér, ami nettó 67.484.- forintot jelent majd, a munkavezető bére pedig 87.090 forintot tesz ki.

Minimálbér 

Bruttó 127.500 Forint Nettó 84.887 Forint 

A jövedelem negyede törlesztésre megy el 

Nyugdíjminimum 28.500 Forint

Ápolási díj : 47.000 Forint 

Ehhez kapcsolódan ,egy videó mindazoknak, akik szerint az otthon ápolás döntés kérdése és ne csodálkozzunk, hogy ezért a "luxusért" csak ennyit fizet az állam - Zárójelben megjegyezném, hogy ezért ne tegyünk soha meggondolatlan kijelentéseket.

Az Eurostat decemberben kiadott jelentése szerint, hazánk továbbra is az Európai Unió legszegényebb tagállamai közé tartozik.

De számoljunk utána, mennyi az annyi:

Egy átlagos háztartás kiadásait számolva (Tegyük fel, hogy nincs hitelem, saját házban élek) , ha minden nap csak ezer forintot költök, akkor is 30 - 31 ezer Ft. az étkezés. Emellé még jönnek az egyéb "luxuscikkek",  mint a wc papír, zsebkendő, tisztító és tisztálkodó szerek stb. Tehát inkább 40 ezerrel számoljunk és a fizetés fele el is ment.

A rezsi a hatalmas csökkentés után is, télen szinte fizethetetlen. 

Étkezés

40. 000 Ft.

Gáz

20. 000 Ft.

Villany

5.000 Ft.

Víz

3.000 Ft.

Szemétszállítás

 5. 000 Ft.

Internet

8.000 Ft.

Összesen: 81 . 000 Ft

81 ezer forint úgy, hogy ebben semmilyen luxus nem szerepelt, maradt 3 ezer forintom magamra , juhé :) Ha közmunkás bérből élek, akkor majdnem 30 ezerrel (mert nincs netem nyilván) túlléptem a havi keretem, tehát jobb , ha nem eszek vagy inkább nem fűtök....De ez csak én voltam fiatalon, egyedül és saját házban számolva..... Nem is beszéltünk még a hajléktalanokról, a képzettséggel nem rendelkezőkről, a leszázalékoltakról, a nyugdíjasokról, az albérletben élőkről, a gyermeküket egyedül nevelőkről és még sorolhatnám. 

Mindeközben külföldön ezt jelenti a minimálbér: 

              


  De , hogy jól árnyalt legyen a kép, sarkítsunk kicsit és hegyezzük ki a dolgokat a két végletre : 

 • Mészáros Lőrinc tavaly naponta 4,5 milliót keresett
 • Habony Árpád, sehol semmilyen minőségben nem dolgozik, mégis milliós ruhatárral rendelkezik, miközben folyton a kormányfő körül legyeskedik
 • Gyurcsány Ferenc milliárdos osztalékot vett ki cégeiből
 • Törvényhozó, miniszter, államtitkár - átlagkereset: 1,297 millió forint/hó

Focista fizetések:

 • A legtöbb magyar focista 5000 euró alatt, de ezer euró felett visz haza havonta. 
 • Majd jön a 5 és 10 ezer euró közöttiek kasztja, ahova szerinte sokan tartoznak Magyarországon, de pontos számot nem tippelt. 
 • Végül vannak a csúcsfizetések, a 10 és 25 ezer euró között keresők csapata. Tucatnyian tartozhatnak ide.

Forrás: 444.hu

Havi 63 millió a magyar csúcsfizetés

Az Magyar Nemzeti Bank honlapján feltüntetett főosztályvezetők kétharmada kevesebbet keresett, mint Vajda Zita, akit ma már Matolcsy György új barátnőjeként jellemeznek, és aki nemzetközi szakmai titkárként dolgozott május elejéig a jegybankelnök mellett - összegezte a jegybanktól kapott adatokat a Népszabadság.

A jegybank azt közölte a lappal, hogy a korábban jógaoktatóként dolgozó Vajda Zita havi bruttó munkabére 1,73 millió forint volt, ami nettóban több mint 1 millió 150 ezret ér.

Forrás : nepszabadsag.hu

vagyon

 

Valóban csak néhány sarkalatos példa ara, hogy mit nevezünk itt mi társadalmi egyenlőtlenségeknek. Ez nem a törődjünk bele, mindig is így volt kategória. De még csak nem is az el lehet menni innen vagy a siránkozás helyett cselekedj, jó tanácsok helye. Azt gondolom nincs ez így rendjén, s jó lenne ha rájönnénk végre, hogy mi folyik itt. (http://outsider.reblog.hu/10-parancsolat-az-agymosas-oltaran )

Nem azt mondom, hogy mindenkinek ugyanakkora vagyonnal kell rendelkeznie, hogy egyenlők legyenek a fizetések, csak azt , hogy mindenki kapjon esélyt. Hogy becsülje meg a kormány azokat, akikből nyerészkedik. Hogy a kétkezi munkás is éppen annyit ér, mint bárki más. Hogy a ledolgozott életek ára ne 50 ezer forintos nyugdíj formájában fizetődjön ki és

ne az állampolgár legyen a hibás azért , mert a mélyen tisztelt vezetők hazugságai és harácsolásai nyomán elégedetlen kezd lenni az életével. 


A poszt kommentelhető ugyan, de csak a témára reflektáló vélemények közzétételét hagyhatom jóvá. A személyemet sértegető hozzászólásokat azonnali hatállyal törlöm.  Bármily meglepő, nem vagyunk kötelesek a személyünket becsmérlő, lealacsonyító kommenteket fogadni a saját oldalunkon. 

Tovább