Outsider

blogavatar

Hétköznapi_Nő - Hétköznapjai kicsit más szemmel. Ki mondta , hogy kívülállónak lenni könnyű ?

Oszd meg a Facebookon!

Utolsó kommentek

Magyar virtus- Elégedj meg azzal, amid van! 

Nem hittem volna, hogy előző bejegyzésem ( http://outsider.reblog.hu/allampolgari-vagyonosodas ) okán, ennyire különböző véleményeket fogok megismerni a lakosság jelen helyzetéről. Volt, aki egyetértett velem abban, hogy tisztességes munkáért, tisztességes bér jár, bár hozzáteszem a munka fogalma sem ugyanaz mindenki számára, illetve volt olyan is, aki arról igyekezett meggyőzni , hogy sokkal rosszabb helyzetben élők is vannak , örüljek annak, amink van. ( Itt megjegyezném tisztelettel egy másik kommentelő szavait, hogy ha tolószékben ülök, akkor örüljek annak, hogy legalább vak nem vagyok ? ) Így született meg jelen bejegyzésem , amiben  pont ezt szeretném tovább boncolgatni. Mégis hogyan lehetne beletörődni abba, hogy éhbérért dolgozunk , miközben a tűzhöz közel lévő emberek NAPI 4,5 millió forintot tesznek zsebre? A legkedvesebb felfogásom pedig az, ha nem tetszik, el lehet menni külföldre, hm, milyen ismerős is ez a mondat valahonnan.... De mi lesz az itthon maradottakkal  ? Fogadjuk el az elfogadhatatlant, vagy ha ez nem megy mégiscsak szabad külföldre távozni? 

vagyon

Először is lássunk néhány tényt, adatot az "egyre erősödő" Magyarország lakosságának életszínvonaláról. Ismét meg kell jegyeznem, hogy a poszt pártoktól független, sem embere, sem szimpatizánsa nem vagyok egyiknek sem. 

A magyar lakosság fele vagyontalan 

Derült ki a Tárki 2016-os kiadásából. Lényegében a magyar háztartások fele teljesen vagyontalan, némi kézpénzzel és kis értékű nem mobilizálható lakással rendelkezik. A másik 40-45 % a középréteg, melynek vagyona 7 és 70 millió közé tehető. 5% a tehetősebbek köre, vagyonuk 70 millió forint feletti, 300 millió körüli  vagyonnal már csak 10-11 háztartás rendelkezik, a 3 milliárdos vagyonnal pedig 150-200 család jár az élen.   Magyarországon az egy főre jutó háztartási vagyon (31 ezer dollár)  messze elmarad például Ausztriáétól 196 ezer dollár, de legalább meghaladja például Románia 13.295 és Szerbia 6585 mutatóit .

Tegyük mindehhez hozzá, hogy a magyar lakosság igen nagy aránya rendelkezik saját lakóingatlannal, amely ugyan vagyonnak minősül, de hasznot nem hoz. Egyéb ingatlanvagyonnal pedig csupán 8,4 % rendelkezik. Ők azon szerencsés réteg, például itt a nyugati határszélen, akik egy havi fizetést tesznek zsebre albérletbe kiadott lakásuk után. Sopronban 90 ezer forint plusz rezsi plusz két - három havi kaució alatt már nem igazán lehet lakást bérelni. 

A lakosság vagyoni helyzetének másik fontos összetevője, a gépjármű, melyet a háztartások 54%-a használ, melyek átlagértéke 481 ezer forint. A KSH szerint tavaly az autók átlagéletkora 13, 7 év volt!

A háztartások mindössze 3 %-a számolt be egyéb ingatlanvagyonról!

Bérek

2015-ben rekordot döntött a Dolgozói szegénység. Nekem ez a szóösszetétel , már eleve sérti a fülem ( Dolgozok, mégis szegény vagyok? ) , de az, hogy

már majdnem minden 10. foglalkoztatott szegénységben él,

már kiveri a biztosítékot. A helyzeten pedig a közmunka sem javít, maximum a statisztikai adatokat kozmetikázza kicsit. A közfoglalkoztatottak száma történelmi csúcsokat döntöget, fizetésük azonban az átlagkereset harmadát sem teszi ki. 

Közfoglalkoztatott bér

A közfoglalkoztatott minimálbér nyolc órás munkaviszony esetében már 2015. január 1 óta változatlanul bruttó 79.155 forint, melyből a levonások után 52.638 forintot vihet haza a közfoglalkoztatott. Ez a szakképzett közfoglalkoztatott esetében bruttó 101480.-Ft a közfoglalkoztatott bér, ami nettó 67.484.- forintot jelent majd, a munkavezető bére pedig 87.090 forintot tesz ki.

Minimálbér 

Bruttó 127.500 Forint Nettó 84.887 Forint 

A jövedelem negyede törlesztésre megy el 

Nyugdíjminimum 28.500 Forint

Ápolási díj : 47.000 Forint 

Ehhez kapcsolódan ,egy videó mindazoknak, akik szerint az otthon ápolás döntés kérdése és ne csodálkozzunk, hogy ezért a "luxusért" csak ennyit fizet az állam - Zárójelben megjegyezném, hogy ezért ne tegyünk soha meggondolatlan kijelentéseket.

Az Eurostat decemberben kiadott jelentése szerint, hazánk továbbra is az Európai Unió legszegényebb tagállamai közé tartozik.

De számoljunk utána, mennyi az annyi:

Egy átlagos háztartás kiadásait számolva (Tegyük fel, hogy nincs hitelem, saját házban élek) , ha minden nap csak ezer forintot költök, akkor is 30 - 31 ezer Ft. az étkezés. Emellé még jönnek az egyéb "luxuscikkek",  mint a wc papír, zsebkendő, tisztító és tisztálkodó szerek stb. Tehát inkább 40 ezerrel számoljunk és a fizetés fele el is ment.

A rezsi a hatalmas csökkentés után is, télen szinte fizethetetlen. 

Étkezés

40. 000 Ft.

Gáz

20. 000 Ft.

Villany

5.000 Ft.

Víz

3.000 Ft.

Szemétszállítás

 5. 000 Ft.

Internet

8.000 Ft.

Összesen: 81 . 000 Ft

81 ezer forint úgy, hogy ebben semmilyen luxus nem szerepelt, maradt 3 ezer forintom magamra , juhé :) Ha közmunkás bérből élek, akkor majdnem 30 ezerrel (mert nincs netem nyilván) túlléptem a havi keretem, tehát jobb , ha nem eszek vagy inkább nem fűtök....De ez csak én voltam fiatalon, egyedül és saját házban számolva..... Nem is beszéltünk még a hajléktalanokról, a képzettséggel nem rendelkezőkről, a leszázalékoltakról, a nyugdíjasokról, az albérletben élőkről, a gyermeküket egyedül nevelőkről és még sorolhatnám. 

Mindeközben külföldön ezt jelenti a minimálbér: 

              


  De , hogy jól árnyalt legyen a kép, sarkítsunk kicsit és hegyezzük ki a dolgokat a két végletre : 

  • Mészáros Lőrinc tavaly naponta 4,5 milliót keresett
  • Habony Árpád, sehol semmilyen minőségben nem dolgozik, mégis milliós ruhatárral rendelkezik, miközben folyton a kormányfő körül legyeskedik
  • Gyurcsány Ferenc milliárdos osztalékot vett ki cégeiből
  • Törvényhozó, miniszter, államtitkár - átlagkereset: 1,297 millió forint/hó

Focista fizetések:

  • A legtöbb magyar focista 5000 euró alatt, de ezer euró felett visz haza havonta. 
  • Majd jön a 5 és 10 ezer euró közöttiek kasztja, ahova szerinte sokan tartoznak Magyarországon, de pontos számot nem tippelt. 
  • Végül vannak a csúcsfizetések, a 10 és 25 ezer euró között keresők csapata. Tucatnyian tartozhatnak ide.

Forrás: 444.hu

Havi 63 millió a magyar csúcsfizetés

Az Magyar Nemzeti Bank honlapján feltüntetett főosztályvezetők kétharmada kevesebbet keresett, mint Vajda Zita, akit ma már Matolcsy György új barátnőjeként jellemeznek, és aki nemzetközi szakmai titkárként dolgozott május elejéig a jegybankelnök mellett - összegezte a jegybanktól kapott adatokat a Népszabadság.

A jegybank azt közölte a lappal, hogy a korábban jógaoktatóként dolgozó Vajda Zita havi bruttó munkabére 1,73 millió forint volt, ami nettóban több mint 1 millió 150 ezret ér.

Forrás : nepszabadsag.hu

vagyon

 

Valóban csak néhány sarkalatos példa ara, hogy mit nevezünk itt mi társadalmi egyenlőtlenségeknek. Ez nem a törődjünk bele, mindig is így volt kategória. De még csak nem is az el lehet menni innen vagy a siránkozás helyett cselekedj, jó tanácsok helye. Azt gondolom nincs ez így rendjén, s jó lenne ha rájönnénk végre, hogy mi folyik itt. (http://outsider.reblog.hu/10-parancsolat-az-agymosas-oltaran )

Nem azt mondom, hogy mindenkinek ugyanakkora vagyonnal kell rendelkeznie, hogy egyenlők legyenek a fizetések, csak azt , hogy mindenki kapjon esélyt. Hogy becsülje meg a kormány azokat, akikből nyerészkedik. Hogy a kétkezi munkás is éppen annyit ér, mint bárki más. Hogy a ledolgozott életek ára ne 50 ezer forintos nyugdíj formájában fizetődjön ki és

ne az állampolgár legyen a hibás azért , mert a mélyen tisztelt vezetők hazugságai és harácsolásai nyomán elégedetlen kezd lenni az életével. 


A poszt kommentelhető ugyan, de csak a témára reflektáló vélemények közzétételét hagyhatom jóvá. A személyemet sértegető hozzászólásokat azonnali hatállyal törlöm.  Bármily meglepő, nem vagyunk kötelesek a személyünket becsmérlő, lealacsonyító kommenteket fogadni a saját oldalunkon. 

Tovább

Állampolgári "vagyon"? !

Nem is lehetne aktuálisabb a sprint mostani témája, hiszen áldott jó Nav-unk éppen most készíti kicsiny Magyarország kicsiny polgárainak adóbevallásait. Már sokat gondolkodtam azon, hogy mégis mit kell bevallanom azon , hogy dolgoztam,majd a temérdek adót levonták a béremből ?!  Nem elég nyilvános , hogy a bruttó 120 000 -ből 80 ezret kaptam kézhez ? S hova tovább szabadságon is voltam papír szerint 11 napot, még a valóságban csak 6-ot, de persze ez már senkit nem érdekel . ( mit is tehettem volna, ha nem tetszik mehetsz alapon nem volt más választás. És név nélkül, de voltam közmunkán is , ahol a szakmunkás bér helyett az általános iskolai végzettséggel rendelkezők bérét kaptuk( lenyúlva tőlünk ezzel 32 ezer forintot) , de mindeközben megkértek, hogy ha jön az ellenőrzés tegyek már úgy , mintha sepregető lennék . Nyilván ......

vagyon

Mindeközben honatyáink bevallásai , vagyonnyilatkozatai szintén önbevallás alapján készülnek, melyekben persze saját nevükön apró megtakarítások , de annál nagyobb tartozások szerepelnek.

Nyilván, hisz a rokonok , feleségek vagyonnyilatkozatai nem nyilvánosak...... 

Minden hasonló témájú bejegyzés előtt úgy érzem szükséges megjegyeznem, hogy nem vagyok egyik párt tagja sem , szimpatizánsa , de még csak az  ellensége sem. Véleményem minden esetben az aktuális kormánytól független, mert még mindig azt gondolom,

hogy nincs olyan párt, politikus ma Magyarországon, aki képes volna korrupció és saját zsebre játszás nélkül irányítani az országot.

Vagy ha van is, akkor oly kicsi a támogatottsága , hogy esélye sincs vezetői pozícióba kerülni. 

vagyon

Nagymamám és a szüleim anno általam ( 1 gyerek is elég volt) kaphattak önkormányzati lakást. Ezekről tudni lehet, hogy egy albérlet árának töredékéért bérelhető. Válogatni lehet ugyan, csak nem érdemes, mert kapod ami van alapon működik és még akkor is összerakhatod a két kezed ha sikerül hozzájutnod egyhez. 

Tudni kell , hogy nagymamám 1921-ben született, zsidó családnál szolgált még  a világ háború előtt, majd később mikor elhurcolták a "főnökasszonyát",  hazakerült szülőfalujába , ahonnan útnak indultak anyuval. 

Az önkormányzati házunk egy közös udvarban helyezkedett el, ahol 5-en laktunk egy kapun belül, itt nőttem fel, szerettem. Bár egy időben piszkáltak is a suliban, hogy milyen szegények vagyunk. Én ezt sosem vettem észre, nem éreztem magam szegénynek, csak mert nem telt Nike cipőre. 

Szüleimnek és felmenőimnek nem volt lehetősége tanulni, hisz nagyim is sokszor mesélte, hogy iskola helyett otthon kellett maradnia vigyázni a kisebb testvérére, vagy mikor már nagyobb volt, be kellett állnia dolgoznia, hogy meg tudjanak élni valamiből. Így édesanyámnak sem volt sok lehetősége tanulni, ugyanaz a sors jutott neki, mint a nagymamámnak. 

Sok évnyi önkormányzati házban éldegélés után jött a lehetőség, hogy megvehetjük a házat , majd eladhatjuk azt az érdeklődő ügyvédi irodának. 

Ekkor láttunk életünkben először 6 millió forintnyi készpénzt.

Hatalmas örömmel nézegettük a családi házakat, melyek közül egyet  végül a sajátunknak hívhatunk majd. 

Lett saját házunk és egy öregecske Renault Clio személyautónk is. Erre futotta 6 millió forint. Szüleim tovább robotoltak azért, hogy jusson a felújításra is, két év múlva az is megvalósult. Boldogok voltunk, annak ellenére is, hogy a sok munka mellett a közös ebédeken kívül másra nem jutott idő. 

Édesapám szinte az egész életemből kimaradt, mert reggeltől estig dolgozott az év 365 napján, ha pedig otthon volt könnyedén elszunyokált bárhol bármikor. 

Édesanya amellett , hogy engem nevelt, mindig dolgozott ott ahol tudott, hasonlóan nagyimhoz, aki még 80 éves korában is dolgozni indult, egészen az első infarktusáig. 

Ekkor ugyanis megváltozott az egész életünk. Merthogy az infarktust vérrög követte, majd lábamputáció- Nagymamám ápolásra szorult. S mert végig segítette az egész életünket, így az idősek otthona szóba sem jöhetett. 

Édesanyám otthagyta az állását és ápolónővé vált. Mindezt az állam 35 ezer forinttal honorálta...... 

Napi 24 órás szolgálat . Édesapám mindeközben leszázalékolva, amit 50 ezer forintra díjaztak . Így maradt a fekete munka, urambocsá , hogy nem akartunk éhen halni. 

Nagymamától minden támogatást elvontak mikor 1000 ft-tal meghaladta a nyugdíja a megszabott határt. Saját költséggé vált a pelenka és a gyógyszer is. 

35 ezer forintot ért egy amputált láb és a 24 órás ápolás. 

vagyon

Nagymamám aztán 92 éves korában elhunyt, édesanyám pedig ott maradt munka és az ápolási díj nélkül. Nyugdíjba nem engedték el, hiába próbálta, mivel nem érte el a nyugdíjkorhatárt , így kivontak az éveiből mindent amit lehetett. 

Persze a sok évnyi munka miatt tönkrement a keze, bár azért közmunkára behívták , nehogymár otthon üljön egy ledolgozott élet után 60 évesen . 

Édesapám egészségügyileg teljesen tönkrement, de még most, a gerincműtétje után is azzal próbálkozik, hogy dolgozni tudjon.

A vagyonunk továbbra is a családi házunk és a több, mint 20 éves Renault Clionk.

Kettejük bevétele összesen nem éri el a 100 ezer forintot mégsem számítanak rászorulónak az adatok alapján .

 Még sosem jártak külföldön, de még csak a Balatonhoz sem volt szerencséjük. Másról sem szólt az életük, mint a munkáról és a csekkek fizetéséről. 

Most a nyugdíjkorhatár elérését követően nem számíthatnak másra, minthogy kettejük nyugdíja talán eléri a 120 ezer forintot és lehet, hogy ezzel  már sokat mondtam  . 

Tudom, hogy a történetünkkel nem vagyunk egyedül. De egyszerűen bicskanyitogatónak tartom, hogy milliós fizetések és milliárdok eltüntetése még mindig nem elég honatyáinknak, miközben megmagyarázzák az átlag állapolgárnak, hogy Magyarország erősödik.

Egyszerűen már keserű derűvel konstatálom a híradásokat, a nyilatkozatokat, hisz még a

megmagyarázhatatlant is megmagyarázzák. 

De ne kezdjünk el trágyát dobálni kormányunkra, hisz nem nagyon van más , aki kicsivel is hatékonyabban működtette , működtetné az országot. 

Nem vagyok politológus, nem értek semmihez, nem vagyok senki sem. Egy egyszerű állampolgárnak minősítem magam, aki soha nem lesz képes megérteni, hogy egy ország vezetősége, hogyan tudja ennyire kisemmizni a saját polgárait úgy, hogy azok nem lázadnak fel ellene?

vagyon

Rendkívüli módon tetszett Szentesi Kálmán megmozdulása, miszerint visszakövetelte a NAV-tól befizetett adóját, mert, hogy  szerinte nem arra költik amire kellene. És bár ő húzta a rövidebbet nyilván, az ötlet nem elvetendő. 

Tényleg annyit ér az életünk , hogy ha rossz helyre születtünk és nem vagyunk befolyásos emberek ismeretségi körében, akkor sárga csekk és semmi más? 

Elfogadható. hogy 60 év feletti emberek még a balatont sem látták ? Hogy a segítség csak névlegesen létezik? Hogy egyetlen megoldás a külföldre menekülés ? Hogy a magyar állampolgár rabszolgaságában él a saját országában ? 

Elfogadható , hogy egy élet munkája után az ember összes vagyona a háza ? A háza , amelyben jobb esetben ha tud tüzifát venni, akkor  nem fagy meg ? 

Elfogadható, hogy mindeközben a politika elit gazdagítja a saját és rokonsága pénztércáját? Hogy nevetséges indokokkal az ember arcába nevetve magyarázza azt, amelyről tudja , hogy hatalmas hazugság??? 

Kérdés-e  még, hogy mi a rossz az oktatásügyben? Hogy mi a baj az egészségüggyel? Hogy miért tartozunk a legdepressziósabb nemzetek közé? Hogy miért nincs jövőképe a fiataloknak? Hogy miért a világon az egyik legrosszabb a magyar egészségügy ? 

Lehet ezt magyarázni a végtelenségig, de az a nagy igazság, hogy a gazdag tovább gazdagodik, a szegény meg azt se tudja merre van fejjel , mert ha még dolgozik is, a fizetése nem elég arra sem , hogy a puszta létezését finanszírozni tudja. 

Tehát milyen vagyonról beszélünk ? 

Tovább

Közügyünk a magánügy

 Elviekben, a címben szereplő két szó tökéletes ellentétet képez, vagyis ami az én ügyem az nem a tiéd és így fordítva , s noha ez így teljesen egyértelműnek tűnik, napjainkban mégis rengetegen szenvedünk némi fogalomzavarban. Globálisan nézve az állam , az óvoda, az iskola és egy sor "szakvélemény" határozza meg az általánosan elfogadott normákat. Még mikro szinten a szülő , a testvér, a párkapcsolat, de még Gizi néni, a szomszéd is jobban tudja nálunk, hogy nekünk miről mit kellene gondolni, de pláne, hogy mikor mit és  hogyan kellene cselekednünk. 

Így hát adott a kérdés: létezik -e még egyáltalán olyan, hogy magánügy? 

maganugy

Természetesen vannak olyan viselkedési normák, melyek betartása szükséges ahhoz, hogy létrejöhessen és tartósan fennmaradhasson a békés együttélés. Ezek közös ügyeink, amikbe elviekben mindenkinek van beleszólása. Bár valljuk be, kicsiny országunkban éppen azok nem tartják be ezen törvényeket, akik hozzák őket. De mivel  a politizálástól a vérnyomásom azonnal 220-ra ugrik, ezért nem is ez a mai blogbejegyzés témája. Vannak közügyek és kész, zárjuk ezt rövidre. Sokkal inkább azok az ügyek érdekelnek a békés együttélés részben, amikről azt gondolja az ember, hogy csak rá tartozik, a saját dolga. Ilyenek például:

A Személyiség

Ha abból indulunk ki, hogy nincs a Földön két egyforma ember, akkor miért próbálunk már a születéstől ráhúzni egyetlen sémát az összes emberpalántára? Az oktatási rendszerünk konkrétan úgy épül fel, hogy van a kötelezően lenyomjuk a gyerek torkán tananyag, meg az elfolytjuk az önállóságot továbbképzés és ennyi. Senkinek eszébe sem jut, hogy ha az a gyerek nem olyan, mint a többség az nem valami istencsapása, sokkal inkább egy áldás.  Támogatni kellene abban, hogy igenis legyenek saját gondolatai, hogy ne vegyen mindent készpénznek és jegyezze meg, hogy

Ha kilóg a sorból, lehet, hogy a sorral van a probléma. 

Külső

Ha túl kövér vagy az a baj, ha túl vékony, akkor az. Ha meg átlagos, az már felér egy katasztrófával. Minden évben növeszd meg a hajad, majd vágasd le, aztán legyen ősz, mert trendi , később irány a drogéria festékért két dobozzal legalább, mert már nem menő a fehér. Legyen szőrös a lábad , jöhet a hónaljkutya(jesszus), majd a bozótvágó, mert gáz a nem rég növesztett  bundád. Ha nem úgy nézel ki, mint egy modell, inkább sírj otthon a négy fal között. Na persze. Könyörgöm, miért  nem engedjük ezt el már végre? Mindenkinek olyan a külseje, amilyen neki tetszik =Nagyon nagy pont a mondat végén.

Gondolkodásmód

A nagy átlag véleménye szerint csak az ezeréves rendszer lépcsőfokai járhatók. Óvoda, Iskola, Munka- lehetőleg keményen- talán egy gyárban, Család, Unoka, Meghaltál. Nos, aki ettől eltérően merészel gondolkodni, az nem teszi zsebre azt, amit a közvéleménytől kapni fog.  A nagy nyomás hatására szépen csendben visszaállnak a sorba és már csak legtitkosabb gondolataik között dédelgetik álmaikat. Sokan még mindig összerezzenek a karrierista nő, a nem akar gyereket, a világutazó, az azt csinálja amit szeret fogalmak hallatán. Egyesek olyan beszűkült látásmóddal rendelkeznek, hogy egyből pellengérre állítják azokat , akik szembefordulnak a rendszerrel. 

Párkapcsolat

Szintén egy nagyon kényes témakör, mert olybá tűnik már ez sem arra a két emberre tartozik , akik lényegében kapcsolatban állnak egymással. Mert választottunk meg kell feleljen a szüleink, barátaink, rokonaink, de még a szomszédok elvárásainak is. S ha mindez még nem volna elég, kezdjünk el aggódni a korkülönbség, a horoszkóp miatt is, de leginkább a statisztikák miatt mert azt mutatják  nem illünk össze és így tovább. 

maganugy

A végtelenségig folytatható lenne a sor, de ennyi is elég ahhoz, hogy lássuk miként válnak magánügyeink a köz ügyeivé és , hogyan válunk mi is önmagunk árnyékává mások véleményére alapozván- persze ha hagyjuk. A magánügy , mint fogalom tehát akkor létezik, ha nem a tömeg hangjára hallgatunk, inkább saját megérzéseinkre és gondolatainkra hagyatkozunk. Itt persze nem azt mondom, hogy az építő jellegű kritikákat se vegyünk figyelembe, de csak azért mert a Géza azt mondta, hogy született balfékek vagyunk, ne higgyük már el magunkról. Hisz ez valójában Géza frusztrációjából ered, amit rajtunk próbál levezetni.

Ne azt nézd, mit mond, előbb azt nézd meg, hogy ki mondja. 

A poszt kommentelhető ugyan, de csak a témára reflektáló vélemények közzétételét hagyhatom jóvá. A személyemet sértegető hozzászólásokat azonnali hatállyal törlöm.  Bármily meglepő , nem vagyunk kötelesek a személyünket becsmérlő, lealacsonyító kommenteket fogadni a saját oldalunkon. 

Tovább