Outsider

blogavatar

Hétköznapi_Nő - Hétköznapjai kicsit más szemmel. Ki mondta , hogy kívülállónak lenni könnyű ?

Oszd meg a Facebookon!

Utolsó kommentek

Miért vált szégyenné a szegénység és erénnyé a gazdagság?

vagyon

Vagyoni különbözőségek gyermek- és  felnőttkorban

A 90-es év gyermeke vagyok, az akkor még középosztálybelinek számító családból származom. Önkormányzati házban , közös udvarban éltünk, 5 másik családdal együtt. Nem volt okostelefonom, sem számítógépem, de még csak márkás ruháim sem. A történet sokaknak ismerős lehet, így az ilyenfajta generációs különbségeket nem is ragoznám tovább. Akit érdekel korábbi írásomban már boncolgattam a témát (http://outsider.reblog.hu/generacios-kulonbsegek).

Mindig volt mit ennünk, volt tiszta ruhám , amit felvehettem , házunk, amiben egy boldog gyermekkort tölthettem. Sosem éreztem magam szegénynek, egészen addig a pontig még egy szép napon nem szembesültem azzal, hogy vannak nálunk vagyonosabb családok is. Soha nem felejtettem a napot, mikor keresztanyámnál kellett nyaralnom - mindig is utáltam oda járni, de a szüleim megpróbáltak nekem örömet szerezni azzal, hogy világot lássak-. A drága jó keresztszülőm (aki egy igen gazdag építészhez ment feleségül) mindent meg is tett azért , hogy "jól" érezzem magam.

Például nem felejtette el az akkor 7 éves kislány orra alá dörgölni, hogy az a nadrág, amit éppen visel (a kedvencem volt), nagyon szegényes öltözet és megkérdezte , hogy neki tényleg csak ilyen szarra telik -e . Örökre megmaradt  bennem, pedig már jó néhány év telt el azóta. 

Otthon aztán anyu megnyugtatott, hogy nem kell aggódnom emiatt, nem vagyunk mi szegények, csak vannak nálunk jobb módban élők is. Rendben , gondoltam magamban, nincs itt akkor olyan hatalmas gond. 

vagyon

Később aztán a suliban újból nyugtalanítani kezdett a dolog. Folyton a családunkról, a szüleink munkájáról  kérdezgettek bennünket , de mikor én jöttem sorra fogalmam sem volt róla, hogy miért érzem azt a forróságot az arcomon  és , hogy miért nem akar hang kijönni a torkomon. A magyarázat persze az,

hogy életemben először szégyelltem, hogy mi nem vagyunk egy jómódú család.

Hisz legtöbbjük szülei értelmiségiek vagy vállalkozó vagyonos emberek voltak, miközben az enyémek kétkezi munkával keresték a kenyerünket. A következő arculcsapás pedig akkor jött el, mikor egy osztálytársam véletlenül meglátott engem focizni a közös udvaron. Nem volt rest az arcomba vágni, hogy mennyire szégyenletes ahol lakok, s bár szeretne velem játszani az anyja szerint nem jó,  ha együtt mutatkozunk.....  ( Itt hozzá kell tennem, hogy a drága óvónő anyuka kislánya csak bukdácsolt az iskolában, engem kért meg , hogy korrepetáljam a lányát ) . Mondanom sem kell, hogy rendkívül nehezen emésztettem meg azt, hogy olyasmiért bántanak, amiről nem tehetek.

Én nem éreztem azt ,hogy kevesebbet érnék, vagy a szüleim kevésbé lennének értékesek attól, hogy nincs akkora vagyonunk, mint másoknak.

A legjobb tanulók és sportolók közé tartoztam az osztályban, s bár a tanárok is megpróbáltak a jó módú éltanulók közé "tolni", én mindig a hozzám hasonlókkal szerettem lenni. Olyanokkal, akik kicsit másképp látják a világot ,, akik nem pénzben mérik az embereket. Eme jó szokásomat a mai napig megőriztem . Szerencsémre jó útravalót kaptam a szüleimtől és olyan értékrendet , amivel jól vettem az akadályokat. 

Vekerdy Tamás : minden azon múlik, hogyan telt az első hat-hét év. A gyerek érzelmi biztonságban van-e? Vagyis marháskodtak-e vele, dögönyözték-e, csiklandozták-e, mondtak-e neki mondókákat, énekeltek-e neki, stb. Megtanult-e személyes érzelmeket kapni, elfogadni és viszonozni. Aki ezt tudja, az védve megy be az iskolába, aztán később a kamaszkorba.” 

Később aztán a saját értékrendem alapján őriztem meg és hagytam hátra barátokat, majd hasonló elven létesítettem párkapcsolatot is. Azon kevesek közé tartozom, akik sosem az alapján választottak, hogy milyen slusszkulcs lóg ki a zsebből vagy épp mennyire van tömve a buksza. Egyszer aztán mégis végigsöpört rajtam a szerelem egy pénzes fiúval, mindazok ellenére , hogy tudtam, rendkívül különbözőek vagyunk. Ez már csak így szokott lenni, az ellentétek vonzzák egymást- majd végül taszítják is.... 

Jómódú családból származott, ő maga diplomás értelmiségi, aki otthon lakott, édesapja cégénél dolgozott,onnan vette fel a fizetését és a tőle kapott autóval járt. Keresetét  csak magára költötte, hiszen sem a csekkekbe , sem semmi másba nem kellett beszállnia. Világéletemben taszítottak az olyan emberek, akiknek mindent a hátszél biztosított, de azt gondoltam, hogy ő más- tévedtem. 

Egy idő után elkezdett piszkálni  az értékrendem, a gondolkodásmódon miatt. Lassacskán zavarni kezdte bennem minden, előttem pedig tisztulni látszott a kép, hogy valójában mennyire is különbözünk egymástól.

Minden hétvégén nálunk volt, édesanyámmal végigfőztük a kívánságlistáját, mégsem ajánlotta fel sosem, hogy beszállna a költségekbe. Nekem vett ugyan drága ruhákat, de nem felejtette el megjegyezni, hogy azért kell , mert amik nekem vannak abban nem lehet megjelenni bizonyos körökben. Tudtam, hogy nem vagyunk egymáshoz valók, mégis nehezen gyógyultam ki belőle.  

vagyon

Egyik nap Szegedre mentem vizsgázni, s egy padon terveztem elkölteni a reggelimet, mikor megláttam egy hajléktalan urat a másikon ücsörögni. Nem voltam rest, odamentem hozzá és megkérdeztem tőle, hogy volna -e kedve reggelizni velem, mert a gyomorgörcsöm miatt úgysem fogok tudni annyi mindent megenni.

Beszélgettünk, mintha csak régi ismerősök lennénk. Elmesélte, hogy

egy válás és egy rosszul sikerült üzlet miatt, egyik napról a másikra vált vagyonos emberből hajléktalanná.

Hogy hiába próbál talpra állni mégsem megy neki- rendkívül gyakori életút ez az utcán élő emberek körében. Én azért próbáltam lelket önteni belé, majd elbúcsúztunk egymástól.Mikor ezt elmeséltem a kedves páromnak, annyit kérdezett csupán, hogy mostam - e kezet utána!?  Mondanom sem kell, hogy ilyen különböző világnézettel nem soká tartott a szerelmünk. 

Csak két olyan példa az életemből, , melyek alapján jogosnak érzem a címben szereplő kérdést. Pusztán azért, mert valaki nem túl jó vagyoni helyzetbe született vagy esetleg a későbbi élete nem úgy alakult, hogy nagyobb vagyonra tegyen szert, az már kevesebbet ér másoknál ? És akinek esetleg az ölébe hullott mindez, az már értékesnek számít? Az olyan dolgok, mint tisztelet, becsület és értékrend , már kimentek a divatból ?

Tovább

Modern Rabszolgaság- Szabad rabszolgák

A rabszolgatartás intézménye érvényben van azóta is ,amióta úgymond felszabadításra kerültek a rabszolgák. A rendszer modernizálva lett, és költséghatékonyabban működik. A rabszolgát ma "emberi erőforrásnak" nevezik. Köznapi nevén munkavállaló. A mai rabszolgát nem kell barakkokban tartani, őrizni és élelmezni. Ez elég költséges és rontja az eredményességet. Elég olyan helyzetet teremteni, hogy a rabszolga önszántából jelenjen meg minden egyes nap a munkavégzés helyszínén. Kizárólag annyi bért kell neki fizetni, hogy abból finanszírozni tudja a saját tartási költségeit. Így saját maga teremti meg a saját barakk részét, fizeti a saját élelmezését, és a függőségi viszonyából adódó őrzési költséget is ő állja. Ezáltal a tartási költségére elköltöttt munkabére is visszakerül (adók stb.) a tartók zsebébe. Ráadásul szabadnak hiszi magát. 

vagyon

Nem zseniális ?  - Olvasható egy a közösségi oldalon keringő , sokak által megosztott "plakáton" . De az, valóban zseniális. Az emberek valójában észre sem veszik, hogy  rabszolgává válnak. Vagy ha fel is tűnik nekik, hangot adni annak nem mernek, mert féltik a "megélhetésüket" - szigorúan idézőjelben, hiszen korábbi írásaimban is fejtegettem már, hogy  az az összeg, amit jelenleg fizetésnek csúfolnak, az megélni kevés , éhen halni meg végképp sok . De nézzünk néhány remek példát a kizsákmányolás gyakorlati megvalósulására: 

  • Kötelező túlóra ingyen 

A korlátlan túlóráztatás szabályellenes, egy évben ugyanis teljes napi munkaidő esetén összesen 250 óra rendkívüli munka rendelhető el, valamint 12 óránál hosszabb ideig senki sem köteles egy nap dolgozni (kivéve a készenléti munkakörökben foglalkoztatottakat).  A munkavállalót rendkívüli munkavégzés esetén a rendes munkaidőre járó munkabéren felüli bérpótlék illeti meg, de bizonyos esetekben szabadidővel is meg lehet váltani a többletmunkát. (Forrás: https://www.hrportal.hu/hr/tulora-jo-tudni--melyik-szabalyt-serti-meg-a-munkaltato-20150806.html)

A gyakorlatban

Tavaly egy közjegyző irodába kerestek adminisztrációs ügyintézőt. Kapva kaptam az alkalmon, végre egy nekem való komoly meló- gondoltam fellelkesedve. Az interjún a szokásos lefutott körök, 300 kérdéses személyiség teszttel megspékelt felvételi elbeszélgetés.  Minden ellenérzésem ellenére is sikerült, felvettek. Próbaidő , nettó 100 ezer - egyéb juttatások. Rendkívül jól hangzott, örültem, mint majom a farkának. Aztán már az első hetemen kiderült, hogy nem lesz ez olyan egyszerű, mint ahogy én azt előre elképzeltem.

Amiről azt hittem szentírás, kiderült, hogy csak a nagy könyvben és az én fejemben létezik.

Második héten már hiába vártam a fél 5 -öt egy - egy húzósabb nap után, még fél 6-kor is a székemben ültem, várva , hogy közjegyzőasszony megunja a munkát és hazaengedjen. Harmadik héten már evidens volt, hogy a kolléga távozása után kettő helyett fogok dolgozni és örüljek neki, hogy ha 7 órakor angolosan leléphetek. Mindeközben maga a munka akkora összpontosítást igényelt, hogy a legkisebb hiba is súlyos következményekkel járt. Tekintve , hogy hagyatéki eljárásokat intéztünk és olykor igen nagy vagyonok forogtak kockán.  A fizetésem továbbra is a nettó 100 volt, úgy , hogy számos munkaidőn túli óra várt volna kifizetésre. Végül aztán egy személyben voltam call centeres, jegyzőkönyvezető gyorsíró, titkárnő. Majd később már

teljesen elfogadottá vált, hogy a 8 órás fizetett munkaidőm 11- 12 órában nyilvánul meg - továbbra is a 8 órás bérért.   

  • Egyszerűsített foglalkoztatás 

Az egyszerűsített módon történő foglalkoztatáshoz[1] is a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) általános szabályai szerint létesíthető munkaviszony az alábbi területeken:

mezőgazdasági idénymunka 120 napra

turisztikai idénymunka 120 napra

idénymunka az Mt. 90. § c) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő munka

filmipari statiszta 3711 FEOR alatt – nettó jövedelem 12 000 Ft alatti

alkalmi munka legfeljebb 5 egymást követő naptári napra, 1 naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napra és 1 naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony**

(Forrás :http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/egyszerusitett-foglalkoztatasrol)

Ebbe a foglalkoztatási formába többször is belefutottam életem során. Ez annyit jelent , hogy havi 15 napot lehet  dolgozni és a munkáltatónak a béren kívül egyéb kötelezettsége nincs. A munkaidőm reggel fél 8- 5-ig tartott, melyet 67 ezer forinttal jutalmaztak, Tb nem fizetés mellett. Hónapokig dolgoztam ezért az összegért, s bár hitegettek azzal, hogy rendes foglalkoztatás is lehet belőle, ez sosem valósult  meg. 

vagyon

  • Közmunka 

A teljes munkaidőben foglalkoztatott közfoglalkoztatott részére megállapított közfoglalkoztatási bér a szakképesítést és középfokú iskolai végzettséget nem igénylő munkakör betöltése és teljes munkaidő teljesítése esetén havibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 79 155 forint, hetibér alkalmazása esetén 18 200 forint, napibér alkalmazása esetén 2015. január 1-jétől 3639 forint.

 Teljes munkaidőben közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott munkavezetőt megillető közfoglalkoztatási bér havibér esetén 2015. január 1-jétől 87 090 forint, hetibér esetén 20 020 forint, napibér esetén 4004 forint.

(Forrás: http://palyazatfigyelo.info/2016/05/27/kozmu9nkas-ber-es-jarulekok-tamogatasok-letiltas-szabadsag-vegkielegites-stb.php

Ha az emberlánya felveszi a kapcsolatot a munkaüggyel, akkor személye ismertté válik olyan körökben is, amelyre valljuk be, nem annyira vágyott. Így történt egyszer, hogy a lakóhelyem szerinti illetékes szociálpolitikai vezető szólalt meg a vonal végén . Interjúra hívott az irodájába, mondván lenne számomra munka. Kiderült, hogy mélyen tisztelt kormányunk által egekig magasztalt közmunkáról van szó , melyet ha nem vállalok el, kivágnak az egész rendszerből, és még a nyomorult 22 ezret sem fogom kapni. Természetesen elvállaltam, hát  csak ne a szüleim tartsanak már el "vén szamár" létemre. A nyári gyermekétkeztetés lebonyolítása volt a feladatunk, táblázatok, aláírós listák stb. készítésével, majd a helyszínen 2- 300 ember koordinálása mellett vezettük az adminisztrációt, az aznap fogyott ételfejadagok ismeretében. A munkával semmi gond nem volt, nem derogál nekem a kisebbség között dolgozni, akik közt bármily meglepő rendkívül tisztelettudóak is akadtak. (Az asztalt épp egy magyar honfitársunk borította ránk, mint egy a saját igazságát demonstrálva.) Az egész közmunkaprogramban semmi más nem szúrta a szemem, azon kívül , hogy a munkaügyi központ szerint felsőfokú képzettséggel, csak ide vagyok megfelelő, hogy

a képzetteket megillető bér helyett, a segédmunkásoknak járó 50 ezret kaptuk jutalmul.

És cseppet sem pofátlanul megkértek bennünket, hogy ha jönne az ellenőrzés, akkor ragadjunk seprűt és tegyünk már úgy, mintha a szerződésünkben szereplő segédmunkás titulus illetne meg bennünket . Mindezzel havi 32 ezer forinttól fosztottak meg  minket, a képzettséggel rendelkező közmunkásokat. 

  • 4 óra helyett 12 

A legtipikusabb esete annak, amikor a mukáltatók trükközni próbálnak. Ezt talán nem is érdemes túlragozni, mindenki ismerheti azt az életszerűtlen, mégis fennálló helyzetet, mikor papír szerint 4 órát, valójában azonban sokszor 8- 12 órát dolgozik. Hasonló trükközések táptalaja a szabadságok papíron szereplő és valójában kiadott mennyisége. Majd hanyatt dobtam magam, mikor  életemben először szembesültem papíron a csalásról, miszerint 11 napot voltam szabadságon, valójában csak 6 napot lógattam otthon a lábamat . 

A munkaidő nyilvántartásának szabálytalanságai tavaly csaknem 20 ezer embert érintettek a Nemzetgazdasági Minisztérium ellenőrzései szerint. A szabadság kiadásával kapcsolatos jogsértések a leggyakoribbak.

  • Megbízási szerződés

Adott egy biztosító cég körülbelül 100 alkalmazottal, melyből minden osztályon akadt pár tíz ember , akik ugyan a vállalatnál dolgoztak, de egy másik cégtől kapták a fizetésüket. Havonta íródtak a megbízásos szerződések, bruttó 650 Ft óra!bérben megállapodva, s természetesen az ígérettel , hogy lesz rá alkalom, hogy átvegyen a szóbanforgó biztosító. A fizetésünk körülbelül, 40 ezer forinttal volt kevesebb, holott a napi munkafolyamatokban ugyanúgy részvettünk mint bárki más. Ugyanazért  a munkáért ennyivel rövidebb volt a bérpapír, hisz mi csak megbízásos szerződéssel, egy másik cég alkalmazottjaiként voltunk ott.

Mindeközben a csapból is az folyik , hogy Mészáros és társai mekkora vagyonokat halmoztak fel, hogy Magyarország erősödik, hogy vagyonra szert tenni nem is olyan nagy feladat. Közben zajlik az áldozathibáztatás, miszerint magunk vagyunk a felelősek olykor egészen hányattatott sorsunkért, hogy az államtól segítséget várni gyalázatos dolog. Közben pedig világosan látható, hogy még olykor a jogosan megillető bérünket sem kapjuk kézhez ilyen vagy olyan okokból kifolyólag. Az állam szerint a vállalkozók a hibásak, a cégek szerint az állam, az emberek szerint meg mindkettő - bár ezt kimondani továbbra sem szabad, hisz továbbra is kénytelenek vagyunk tartási költségeinket megtermelni és az adókat tartóink zsebébe megfizetni. És még mindig abban a hitben élünk, hogy szabadok vagyunk...

Tovább

A 10 leggazdagabb és a 100 legszegényebb magyar

Ha társadalmi egyenlőtlenségekről beszélünk , akkor tudjuk, hogy vannak szegények és gazdagok , meg valahol egy felfelé kapaszkodó vagy olykor lefelé csúszó középréteg. Eddig tiszta sor. De ha mérlegre tesszük az ország leggazdagabb és legszegényebb embereinek vagyoni helyzetét, akkor az már nem egyenlőtlenség , hanem egyenesen egy tátongó szakadék. De vajon mi kell ahhoz, hogy valaki milliárdos vagyonra tegyen szert  és mi ahhoz, hogy a társadalom kirekesztettjévé váljon? 

vagyon

A 10 leggazdagabb

Íme, a legvagyonosabb magyarok listája a Forbes.hu rangsorából, a teljesség igénye nélkül. Ha valakit érdekel a teljes lista: https://forbes.hu/extra/33-leggazdagabb-magyar-2016/

  1. Csányi Sándor

Vagyona :  283,1 milliárd Ft

Az OTP Bank elnök- vezérigazgatója, közgazdász, üzletember

2. Bige László 

Vagyona: 182, 1 milliárd Ft 

A nyíregyházi műtrágyakirály, volt kajak - kenu edző. (http://www.origo.hu/itthon/20131208-bige-laszlo-a-masodik-leggazdagabb-magyar-portreja.html)

3. Demján Sándor

 Vagyona : 176, 1 milliárd Forint

Üzletember, Vállalkozó

 4. Gattyán György                                        5. Széles Gábor 

 Vagyona: 173, 2 milliárd Forint              Vagyona: 136, 8 milliárd Forint

Üzletember, producer                                 Üzletember, a székesfehérvári székhelyű                                                                                               Videoton Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója

6. Szíjj László                                                  7. Veres Tibor

Vagyona : 119,3 milliárd Forint               Vagyona: 109, 3 milliárd Forint

 Az építőipari Duna Aszfalt                       Ingatlanfejlesztés, befektetések, kereskedelem

tulajdonosa

8. Felcsuti Zsolt                                               9. Kasza Lajos

Vagyona: 100 milliárd Forint                   Vagyona: 81, 7 milliárd Forint

Ipari befektető                                               A Jász-Plasztik Kft. tulajdonosa

10. Wáberer György

Vagyona : 79, 3 milliárd Forint

Vállalkozó, miniszterelnöki megbízott

De szerepel még a leggazdagabbak listáján többek között Simicska Lajos a maga 55,8 milliárdos vagyonával , ott figyel  még kedvenc Televízió tulajdonosunk Vajna András György is a 44, 9 milliárdjával és Mészáros Lőrinc kisvasutas polgármesterünk a 35, 4 milliárdos vagyonával .  

És , hogy mi a közös sokukban ? Természetes a politika.

A legtehetősebbek zöme ugyanis kormány közelinek tekinthető üzletember. 

Ez van . Mi nem leszünk gázszerelőkből milliárdos állampolgárok, ha csak nincs ismeretségi körünkben, esetleg a rokonságunkban Orbán vezetéknevű miniszterelnök. De nyilván ugyanez elmondható az előző kormányok vezetőiről is.

Ha azonban mégis rendelkezünk ilyen hétköznapi barátokkal, akkor ne felejtsük el ápolni a barátságunkat és vigyázni minden szavunkra, különben úgy járhatunk, mint szegény Simicska Lajos, aki a 6. helyről a 16 -ra  csúszott, miután összerúgta a port az Orbán családnévvel rendelkező, vagyontalan barátjával.

vagyon

És akkor most lássuk azokat, akiknek nem volt akkora szerencséjük, mint a fentebbi tanult kollégáinknak. Akik talán önnön hibájukon kívüli kerültek abba a helyzetbe amiben éppen  vannak. A társadalom kirekesztettjei ők, nem vagyonhalmozásra, túlélésre "játsznak".

A 100 legszegényebb

Hajós András volt az , aki annyira felhúzta magát az évről évre megjelenő leggazdagabb magyarok listáján, hogy azt javasolta , készüljön el egy katalógus a legszegényebbekről is. Hajléktalanokról, drogosokról, fogyatékkal élőkről, szegényekről, öregekről és elesettekről. Helyzetük és sorsuk a társadalom működéséről is árulkodik, továbbá jól mutatja azt is, hogy mennyi szolidaritást várhatnak ezek az emberek - mint kiderül, nem sokat.

 Előszó: a szegénység nem csupán pénztelenséget jelent, hanem sokféle hiányt takarhat. Anyagi nélkülözést, testi vagy kulturális kiszolgáltatottságot, függőséget, a családi kapcsolatok hiányát. Ligeti György

vagyon

Bár mindezt nem lehet úgy rangsorolni, mint a leggazdagabb embereket, de 100 fotón és sors  töredékein keresztül bemutatható mindaz, ami mellett elfordított fejjel megyünk el nap, mint nap.

A szegénység közel van

A kiadvány nem foglal állást abban a kérdésben , hogy élethelyzetünkért mennyiben vagyunk mi a felelősek, de rávilágít arra, hogy bárki bármikor kerülhet olyan  kilátástalan helyzetbe, ahova soha sem képzelte volna magát.

Rossz tanulók, Kuporgatók, Testárusok, Lebénultak, Családtalanok, Szökevények, Foglyok, Függők, Otthontalanok, Elfeledettek - ezek a fejezetcímek, s mivel ezen bejegyzés a gazdagok és szegények közti óriási különbségekről szól, ezért lássunk néhány példát közülük.

Kuporgatók

vagyon

Fotó:Hernád Géza

Éva női szabónak tanult, tíz évig dolgozott a Patyolatnál. Idegrendszeri bénulás miatt leszázalékolták, tolókocsiba kényszerült. A nyugdíja csak a rezsire elég.

Testárusok

vagyon

Fotó:Hernád Géza

Mariann húsz éves volt, amikor először kapott pénzt a szexért. Magyarországon húszezerre becsülhető a prostituáltként dolgozók száma, és százezerre azoké, akik látogatják őket.

Otthontalanok és elfeledettek

vagyon

Fotó: Németh Dániel

Ildikó huszonhárom éve hajléktalan, szállón él és a Fedél Nélkült árulja. Az utcára kerülés tipikus okai: lakásmaffia, pszichiátriai betegség, megromlott családi kapcsolatok.

Magyarországon 25-30 ezerre becsülik a hajléktalanok számát

A kiadvány az elfeledettek történeteivel zárul, olyan - sokszor idős - emberek mondataival, akiknek feje fölül a szomszéd eladta a házat, vagy épp otthonban, gondozás alatt élnek, és akiket senki sem vár. 

Nos, azt gondolom, hogy a két "lista" jól mutatja mekkora különbségek vannak emberi sorsok között. Egyetértek azokkal , akik azt mondják nem a vagyon a legfontosabb az életben, azokkal is, akik szerint mi magunk is sokat tehetünk boldogulásunk érdekében és azokkal is, akik azt mondják nem lehet mindenki gazdag.

Nem értek viszont  egyet továbbra sem azokkal, akik azt mondják így van ez rendben. Hogy a földön fekvő ember maga tehet a sorsáról, megérdemli, azért van ott. Hogy közpénzeket a szemünk előtt ellopni elítélendő ugyan , de szóra sem érdemes vitatéma. Hogy el kell fogadni a helyzetet, mondván, vannak nálam szegényebbek is.

Nem rinyálok- nem panaszkodom, nem alszom rosszul Habony milliói miatt, de igenis úgy érzem, hogy szót kell emelni és tenni valamit ez ellen. Mert valahogy mégis úgy érzem, hogy nincs ez így rendjén…

Tovább