Ha visszaemlékszel azokra az időkre, mikor  a párkeresési futam startpisztolya még épp hogy csak eldördült számodra, talán neked is megvolt a határozott elképzelésed arról, hogy milyen is legyen majd  külsőre az az ember, akivel járni szeretnél. Nekem ilyen volt a szőke haj, kék szem, daliás testalkat, lehetőleg fehér lovon érkezvén. Aztán, ahogy teltek az évek, már csak azt tudtam, hogy mit nem szeretnék, de , hogy pontosan kit arról fogalmam sem volt. 

szepseg

Meglátni és megszeretni

Ő szöges ellentéte volt annak, amit anno elképzeltem. Sötét hosszú haj, sötét szemek, sehol egy paripa és az előre jól behatárolt korosztályba sem fért éppen bele. Mégis már az első perctől valami megmagyarázhatatlan dolgot éreztem, amit azóta sem tudnék meghatározni, hogy pontosan mi lehetett az. Rengeteget beszélgettünk, egyre több és több olyan együtt átélt pillanatunk volt, melyektől nagyon boldognak érezhette magát az ember. Sosem gondoltam volna , hogy létezik ilyesmi, de beleszerettem a lelkébe. 

Megszépít a szerelem

Minél erősebb volt egymás iránt az érzés, annál jobban törpültek el a külsőségek. Jóképűnek láttam, szerettem a szemeit, imádtam , hogy igazán férfias. Mindeközben én is egyre több bókot kaptam minden irányból, "csak úgy ragyogsz" , mondták ezt sokan. És valóban, az ember arca is megváltozik, ha boldog. Szerettem minden percet, amit együtt töltöttünk. Nem érdekelt, ha borostás az arca, nem idegesített a horkolása és nem találtam benne semmilyen hibát, igaz nem is kerestem. Az emberlánya tényleg valamiféle rózsaszín szemüveget visel, mikor szerelmes. 

A Groningeni Egyetem kutatói elmondták: "Egy szerelmi kapcsolatban a felek gyakran konfliktusba kerülnek, ami félelemmel töltheti el a partnert, hogy nem megfelelőek egymás számára. Ezek a kétségek nagyon zavaróak, mert a negatív dolgok tipikusan akkor törnek felszínre, ha már mindketten belefektettek ezt-azt a kapcsolatba. Hogy a reményeiket és kétségeiket kiegyenlítsék, biztonságérzetet teremtsenek, gyakran fiktív képet alkotnak párjukról, mely felnagyítja az értékeiket és csökkenti a hibáikat. A pozitív illúzió révén biztonságban érzik magukat, eltúlozzák az elkötelezettséget és lealacsonyítják a lehetséges vetélytársakat."

A szerelemnek múlnia kell ? 

Ahogy telt múlt az idő, a sok gond és hatalmi harcok miatt gyengülni éreztem magamban azt a szerelmet , ami az elején még olyan nagy tűzzel égett. Felfedezni véltem olyan dolgait, melyek az idő múlásával egyre inkább idegesíteni a kezdtek. Nem bírtam már elviselni a horkolást, ki nem állhattam az örökös halogatást, a nemtörődömségét, pedig ez mind megvolt benne már akkor is mikor megismertem. Olyan érzés volt az egész, mintha tényleg felnyílt volna a szemem, lekerült rólam az a rusnya színű szemüveg. 

 "Lehet, hogy a pozitív illúziók sokkal erősebbek a kapcsolat elején, mikor még dúl a szerelem, ezért a felek idealizálják egymást. "

Ahogy közeledett a pillanat , hogy kimondjuk a végét jelentő utolsó szavakat, egyre többször gondolkodtam el azon, hogy vajon mit láttam meg benne, amiért odáig kellett lennem. Múltak az érzelmek és múlt a vonzalom is. Nem láttam már jóképűnek és én sem ragyogtam már úgy, mint azelőtt. 

szepseg

Saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy ezúttal a  kutatóknak tényleg igaza volt, a szerelem vak és olyan külső és belső szépséggel ruházhatjuk fel a mellettünk lévő embert, amikkel valójában egyáltalán nem biztos, hogy rendelkezik.  Már csak reménykedhetünk abban, hogy egyszer megtaláljuk majd Őt, akinek oldalán sosem kerül le majd rólunk az a mindent megszépítő szemüveg.