Nem hittem volna, hogy előző bejegyzésem ( http://outsider.reblog.hu/allampolgari-vagyonosodas ) okán, ennyire különböző véleményeket fogok megismerni a lakosság jelen helyzetéről. Volt, aki egyetértett velem abban, hogy tisztességes munkáért, tisztességes bér jár, bár hozzáteszem a munka fogalma sem ugyanaz mindenki számára, illetve volt olyan is, aki arról igyekezett meggyőzni , hogy sokkal rosszabb helyzetben élők is vannak , örüljek annak, amink van. ( Itt megjegyezném tisztelettel egy másik kommentelő szavait, hogy ha tolószékben ülök, akkor örüljek annak, hogy legalább vak nem vagyok ? ) Így született meg jelen bejegyzésem , amiben  pont ezt szeretném tovább boncolgatni. Mégis hogyan lehetne beletörődni abba, hogy éhbérért dolgozunk , miközben a tűzhöz közel lévő emberek NAPI 4,5 millió forintot tesznek zsebre? A legkedvesebb felfogásom pedig az, ha nem tetszik, el lehet menni külföldre, hm, milyen ismerős is ez a mondat valahonnan.... De mi lesz az itthon maradottakkal  ? Fogadjuk el az elfogadhatatlant, vagy ha ez nem megy mégiscsak szabad külföldre távozni? 

vagyon

Először is lássunk néhány tényt, adatot az "egyre erősödő" Magyarország lakosságának életszínvonaláról. Ismét meg kell jegyeznem, hogy a poszt pártoktól független, sem embere, sem szimpatizánsa nem vagyok egyiknek sem. 

A magyar lakosság fele vagyontalan 

Derült ki a Tárki 2016-os kiadásából. Lényegében a magyar háztartások fele teljesen vagyontalan, némi kézpénzzel és kis értékű nem mobilizálható lakással rendelkezik. A másik 40-45 % a középréteg, melynek vagyona 7 és 70 millió közé tehető. 5% a tehetősebbek köre, vagyonuk 70 millió forint feletti, 300 millió körüli  vagyonnal már csak 10-11 háztartás rendelkezik, a 3 milliárdos vagyonnal pedig 150-200 család jár az élen.   Magyarországon az egy főre jutó háztartási vagyon (31 ezer dollár)  messze elmarad például Ausztriáétól 196 ezer dollár, de legalább meghaladja például Románia 13.295 és Szerbia 6585 mutatóit .

Tegyük mindehhez hozzá, hogy a magyar lakosság igen nagy aránya rendelkezik saját lakóingatlannal, amely ugyan vagyonnak minősül, de hasznot nem hoz. Egyéb ingatlanvagyonnal pedig csupán 8,4 % rendelkezik. Ők azon szerencsés réteg, például itt a nyugati határszélen, akik egy havi fizetést tesznek zsebre albérletbe kiadott lakásuk után. Sopronban 90 ezer forint plusz rezsi plusz két - három havi kaució alatt már nem igazán lehet lakást bérelni. 

A lakosság vagyoni helyzetének másik fontos összetevője, a gépjármű, melyet a háztartások 54%-a használ, melyek átlagértéke 481 ezer forint. A KSH szerint tavaly az autók átlagéletkora 13, 7 év volt!

A háztartások mindössze 3 %-a számolt be egyéb ingatlanvagyonról!

Bérek

2015-ben rekordot döntött a Dolgozói szegénység. Nekem ez a szóösszetétel , már eleve sérti a fülem ( Dolgozok, mégis szegény vagyok? ) , de az, hogy

már majdnem minden 10. foglalkoztatott szegénységben él,

már kiveri a biztosítékot. A helyzeten pedig a közmunka sem javít, maximum a statisztikai adatokat kozmetikázza kicsit. A közfoglalkoztatottak száma történelmi csúcsokat döntöget, fizetésük azonban az átlagkereset harmadát sem teszi ki. 

Közfoglalkoztatott bér

A közfoglalkoztatott minimálbér nyolc órás munkaviszony esetében már 2015. január 1 óta változatlanul bruttó 79.155 forint, melyből a levonások után 52.638 forintot vihet haza a közfoglalkoztatott. Ez a szakképzett közfoglalkoztatott esetében bruttó 101480.-Ft a közfoglalkoztatott bér, ami nettó 67.484.- forintot jelent majd, a munkavezető bére pedig 87.090 forintot tesz ki.

Minimálbér 

Bruttó 127.500 Forint Nettó 84.887 Forint 

A jövedelem negyede törlesztésre megy el 

Nyugdíjminimum 28.500 Forint

Ápolási díj : 47.000 Forint 

Ehhez kapcsolódan ,egy videó mindazoknak, akik szerint az otthon ápolás döntés kérdése és ne csodálkozzunk, hogy ezért a "luxusért" csak ennyit fizet az állam - Zárójelben megjegyezném, hogy ezért ne tegyünk soha meggondolatlan kijelentéseket.

Az Eurostat decemberben kiadott jelentése szerint, hazánk továbbra is az Európai Unió legszegényebb tagállamai közé tartozik.

De számoljunk utána, mennyi az annyi:

Egy átlagos háztartás kiadásait számolva (Tegyük fel, hogy nincs hitelem, saját házban élek) , ha minden nap csak ezer forintot költök, akkor is 30 - 31 ezer Ft. az étkezés. Emellé még jönnek az egyéb "luxuscikkek",  mint a wc papír, zsebkendő, tisztító és tisztálkodó szerek stb. Tehát inkább 40 ezerrel számoljunk és a fizetés fele el is ment.

A rezsi a hatalmas csökkentés után is, télen szinte fizethetetlen. 

Étkezés

40. 000 Ft.

Gáz

20. 000 Ft.

Villany

5.000 Ft.

Víz

3.000 Ft.

Szemétszállítás

 5. 000 Ft.

Internet

8.000 Ft.

Összesen: 81 . 000 Ft

81 ezer forint úgy, hogy ebben semmilyen luxus nem szerepelt, maradt 3 ezer forintom magamra , juhé :) Ha közmunkás bérből élek, akkor majdnem 30 ezerrel (mert nincs netem nyilván) túlléptem a havi keretem, tehát jobb , ha nem eszek vagy inkább nem fűtök....De ez csak én voltam fiatalon, egyedül és saját házban számolva..... Nem is beszéltünk még a hajléktalanokról, a képzettséggel nem rendelkezőkről, a leszázalékoltakról, a nyugdíjasokról, az albérletben élőkről, a gyermeküket egyedül nevelőkről és még sorolhatnám. 

Mindeközben külföldön ezt jelenti a minimálbér: 

              


  De , hogy jól árnyalt legyen a kép, sarkítsunk kicsit és hegyezzük ki a dolgokat a két végletre : 

  • Mészáros Lőrinc tavaly naponta 4,5 milliót keresett
  • Habony Árpád, sehol semmilyen minőségben nem dolgozik, mégis milliós ruhatárral rendelkezik, miközben folyton a kormányfő körül legyeskedik
  • Gyurcsány Ferenc milliárdos osztalékot vett ki cégeiből
  • Törvényhozó, miniszter, államtitkár - átlagkereset: 1,297 millió forint/hó

Focista fizetések:

  • A legtöbb magyar focista 5000 euró alatt, de ezer euró felett visz haza havonta. 
  • Majd jön a 5 és 10 ezer euró közöttiek kasztja, ahova szerinte sokan tartoznak Magyarországon, de pontos számot nem tippelt. 
  • Végül vannak a csúcsfizetések, a 10 és 25 ezer euró között keresők csapata. Tucatnyian tartozhatnak ide.

Forrás: 444.hu

Havi 63 millió a magyar csúcsfizetés

Az Magyar Nemzeti Bank honlapján feltüntetett főosztályvezetők kétharmada kevesebbet keresett, mint Vajda Zita, akit ma már Matolcsy György új barátnőjeként jellemeznek, és aki nemzetközi szakmai titkárként dolgozott május elejéig a jegybankelnök mellett - összegezte a jegybanktól kapott adatokat a Népszabadság.

A jegybank azt közölte a lappal, hogy a korábban jógaoktatóként dolgozó Vajda Zita havi bruttó munkabére 1,73 millió forint volt, ami nettóban több mint 1 millió 150 ezret ér.

Forrás : nepszabadsag.hu

vagyon

 

Valóban csak néhány sarkalatos példa ara, hogy mit nevezünk itt mi társadalmi egyenlőtlenségeknek. Ez nem a törődjünk bele, mindig is így volt kategória. De még csak nem is az el lehet menni innen vagy a siránkozás helyett cselekedj, jó tanácsok helye. Azt gondolom nincs ez így rendjén, s jó lenne ha rájönnénk végre, hogy mi folyik itt. (http://outsider.reblog.hu/10-parancsolat-az-agymosas-oltaran )

Nem azt mondom, hogy mindenkinek ugyanakkora vagyonnal kell rendelkeznie, hogy egyenlők legyenek a fizetések, csak azt , hogy mindenki kapjon esélyt. Hogy becsülje meg a kormány azokat, akikből nyerészkedik. Hogy a kétkezi munkás is éppen annyit ér, mint bárki más. Hogy a ledolgozott életek ára ne 50 ezer forintos nyugdíj formájában fizetődjön ki és

ne az állampolgár legyen a hibás azért , mert a mélyen tisztelt vezetők hazugságai és harácsolásai nyomán elégedetlen kezd lenni az életével. 


A poszt kommentelhető ugyan, de csak a témára reflektáló vélemények közzétételét hagyhatom jóvá. A személyemet sértegető hozzászólásokat azonnali hatállyal törlöm.  Bármily meglepő, nem vagyunk kötelesek a személyünket becsmérlő, lealacsonyító kommenteket fogadni a saját oldalunkon.