Outsider

blogavatar

Hétköznapi_Nő - Hétköznapjai kicsit más szemmel. Ki mondta , hogy kívülállónak lenni könnyű ?

Oszd meg a Facebookon!

Utolsó kommentek

Azok a boldog szép napok- Avagy az ezredfordulós generáció mindennapjai 

Vigyázat! A bejegyzés súlyosan sértheti egyes emberek önérzetét, akik szerint a nosztalgiázás egyet jelent a siránkozással. Így nagyon kérem mindazokat, akik sértőnek érzik önmagukra nézve a kis retro összeállításomat, hogy kíméljenek meg fröcsögő rosszindulatuktól. Mielőtt klaviatúrát ragadnának és rám zúdítanák az összes frusztrációjukat egyetlen 20 mondatos kommentbe sűrítve, inkább az egeret markolásszák és gyorsan kattintgassanak számukra méltóbb irományok után kutatva. Khm, köszönöm. 

divatsprint

Nos, akik pedig úgy gondolják, hogy időnként visszaemlékezni a régmúltra nem holmi istenkáromlás, azoknak jó időutazást kívánok. Magam is élveztem az anyaggyűjtést, hisz néhol könnyesre nevettem magam, máshol pedig még mindig égett az arcomon a pirosító , ha eszembe jutott , hogy milyen vér ciki dolgokat is követtünk el magunk ellen  a divat terén.

Jómagam a 90- es év gyermeke vagyok, így azt a bizonyos Y generációt erősítem, kiknek a szigorúan véve gyermekkorából még kimaradt az okostelefon, a tablet vagy a laptop. Nővérem a köztünk lévő 11 év korkülönbséggel ekkortájt élte diszkó korszakát, így nem kevés arcpirító emlékem van azokból az évekből.  Igen, a bezzeg - bezzeg régi  időkben minden jobb volt, szokták  mondani. De, hogy valóban így van - e, azt inkább döntse el mindenki saját maga. 

Így néztünk ki 

Vannak dolgok, amelyek valahogy önkéntelenül is beleégnek az ember retinájába. Nekem ilyen az a bizonyos gombafrizura , amivel kislányként folyamatosan terrorizáltak a fodrászok. Mondanom sem kell , milyen jól állt az amúgy is szabályos kör alakú fejemhez. Na,  nem mintha a felnőtteken jobban mutatott volna a dauer, vagy az a bizonyos égbetupírozott bubifrizura.

divatsprint

divatsprint

divatsprint

Szemöldök tekintetében a minél vékonyabb forma alkotta a divatot, s ha az nem jött volna össze, még mindig ott volt  mentsvárként a ceruza, mellyel vagy sikerült, vagy nem , de rajzoltak egyet. Menő volt még a szájkontúr ceruza, minél vastagabban körberajzolva annál jobb, illetve a cseppet sem szolid smink. A ragadós szájfény mindenféle ízesítésben és  a csillámpor minden mennyiségben. 

divatsprint

divatsprint

divatsprint

Ezeket viseltük

Én, a magam részéről élénken emlékszem még a fényes lakkcipőmre, melyekben az iskolai ünnepségekre siettünk, a kék tornadresszre , amibe ma már nem szívesen préselnem bele magam. A dorkókra, amik erősen visszajöttek a divatba, ahogy a szandál zoknival  és a has villantós top  is, hónaljig felhúzott nadrággal. Aztán nem is említettük még, a vastag talpú, holdjáró cipőket és trapéznadrágokat. De volt itt még kockás szoknya vastag harisnyanadrággal, kertésznadrág és válltömések, minden, ami szem szájnak ingere. Fénykorukat élték a fej- és csuklópántok, a necc harisnya , a szilikon pánt és az a műanyag kis izé, ami nyaklánc gyanánt ékeskedett a nyakunkban.

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

Ezekkel jártunk

A Camping - később Mountain Bike biciklik és Simson motorok, a Lada és a Trabant korszaka. Hányszor, de hányszor kellett betolnunk a jó öreg kormányváltós kék szappantartónkat  :) És persze ki ne felejtsük  a sorból a halláskárosodást okozó Polskit se. 

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

Ezekkel játszottunk

Volt ott ugróiskola, gumi kötél, pokémon tazo, gyűjthető autós kártyák,  Barbie baba, tetoválós rágó, kojak nyalóka, monchhichi és tamagocsi a teljesség igénye nélkül. Egyszóval minden, ami még nem volt okosabb, mint a használója .

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

Ezek voltak a "kütyüjeink"

Ha megpróbálok közöttük felállítani valamiféle időrendiséget, akkor legelső helyen mindenképpen a diavetítőt kell megemlítsem, mely gyermekkorom legszebb emlékei közé tartozik. A besötétített szobában ezredszer is falra vetített mesék, melyek narrátora édesanyám volt, olyan élményt adtak, amikre visszagondolván, ma is érzem azok meghitt hangulatát. 

Kazettás magnó

Vagy eredetiben vásárolt , vagy a rádió kívánságműsora előtt ücsörögve rec gomb megnyomásával felvett válogatás kazetták arzenáljával. A tokban lévő papírra természetesen gyöngybetűvel vésve az előadók nevei és slágereik címe.

divatsprint

Videó lejátszó

Életem első Vhs-e természetesen a Tom és Jerry volt, de a Harry Potter legelső részét is még videón néztük. Néhány kazetta  ma is fellelhető  ugyan a padlásunkon, de maga a lejátszó már régóta nincs a birtokunkban. 

divatsprint

Játékok tekintetében, a legnépszerűbb mindenképp a Tetris és a Game boy volt, még a modernebbek megjelenése előtt. Majd jött a verhetetlen Nintendo, az örök klasszikus akkor még sárga kazettás márióval és a kacsalövöldözős külön csatlakoztatható pisztollyal.

divatsprint

divatsprint

divatsprint

Kicsivel később aztán nekünk is lettek hordozható eszközeink, mint Walkmen vagy Discman és számítógépünk is, a mai asztalihoz hasonló, csak retro kivitelben, még betárcsázós internettel. Játszottuk a Flippert és Prince of persiát , na meg beszélgettünk Chat-en és Msn-en. Fenn voltunk az akkor menő közösségi oldalakon , először Myvipen, majd Iwiwen és persze használatba vettük az első, akkor még cseppet sem okos telefonjainkat, legtöbben a nokia 3310-est, a kígyós játékkal . 

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

Ez volt a divat

Ki ne emlékezne még az ifjúsági magazinokra, benne a poszterekkel, amikkel abban az időben a szobánk falát díszítettük... Sosem felejtem, mikor Marilyn Manson óriás posztere figyelt árgus szemmel, nagymamám pedig megígérte, hogy addig be sem jön a szentélyembe, még le nem szedem azt onnan :) Fénykorát élte Britney Spears - Ups I did it again, mintha most is hallanám és Christina Aguilera, itthon Krisz Rudolf és Kozsó , Tnt és társaik. De tündökölt még Linda, Xéna és Herkules is és szinte már kötelező program volt  a hétvégi Dáridó, benne a megboldogult Zámbó Jimmyvel. Rajongtunk az Olsen ikrekért, ahogy a Spinédzserekért is. De néztük a Dragon   Ball -t , a Pokemon -t és Sale moon -t is, ahogy a Nickelodeonon a Hey Arnold- ot. Függtünk továbbá az olyan sorozatoktól, mint például a Vad angyal, de azért is rohantunk haza a suliból , hogy láthassuk a Sonadoras legújabb epizódját.

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

Azt hiszem valóban minden kornak megvan a maga szépsége, ahogy a mostaninak is, de  én mégis mindig mosollyal az arcomon gondolok vissza azokra a bezzeg - bezzeg régi időkre. Remélem volt, ki hasonlóan tett. :)

Minden nemzedék kineveti a régi divatot, de vallásos áhítattal követi az újat.

Henry David Thoreau

Tovább

Kezdők dilemmája - Fogyókúra kontra életmódváltás

Csodaszerek, csodamódszerek, csodadiéták, csodateák. Hemzsegnek a piacon az olyan termékek, melyek hatékonysága talán Columbo feleségéhez lenne hasonlítható , hisz eredményességüket még soha senki nem látta a valóságban, noha a köztudatban igenis léteznek. Továbbra is élénken él a fejekben az az általános tévhit, miszerint elég bevenni egy - egy csodabogyót és a tv előtt ülve nassolnivalót majszolgatva is csak úgy olvadnak majd le a kilók. Majd mikor mégsem megy le egyetlen árva dekagramm sem, akkor lelkesen keresgélni kezdünk a Google-n fogyókúra címszó alatt. Észre sem vesszük, hogy még ekkor is jócskán tévúton járunk, de azért kipróbáljuk az Atkins diétát, az 1000 kalóriás étkezést, a kedvenc sztárunk is ezzel fogyott le módszert ésígytovább. Majd tartjuk is magunkat a kalóriaszámolgatás szigorú napirendjéhez úgy kb. 2 hétig, amivel sikeresen leadunk néhány kilót. Aztán persze képtelenek leszünk ellenállni a csirkepörkölt varázslatos hívószavának és észrevétlenül vissza is hízzuk a "vért izzadva" leadott grammok többszörösét. Mentségére szóljon, a társadalom ezen szegmense legalább megpróbált tenni valamit önmagáért , még a másik fele továbbra is úgy véli, hogy temérdek túlsúllyal is irtózatosan szexi és kívánatos. Lefogyni meg persze úgysem tudna, hisz erős a csontozata, ilyen a genetikája , meg egyébként is így van ő jól, ahogy van - persze, mindene megvan csak az akaraterő hiányzik. De erről majd egy későbbi bejegyzésben. Na de mégis , mit tegyünk és ne tegyünk , ha változtatni szeretnénk a formánkon? Fogyózzunk vagy váltsunk életmódot? Higgyünk vagy ne higgyünk a folyton változó divatnak ? És egyáltalán, hogy a fenébe álljunk neki ennek az egésznek ?

divatsprint

Jó szokásomat megtartván most sem általánosságban a véleményemet puffogtatva írom meg a bejegyzést, sokkal inkább saját tapasztalataimat felhasználván mutatom be , én hogyan is próbálkoztam kezdetben eligazodni a fogyókúrák és edzések útvesztőjében. Nem volt egy gyalog galopp be kell vallanom. Pláne úgy nem, hogy én sem testépítő sem nádszálkisasszony nem szeretnék lenni. Na, de kezdjük az elejéről.

A nagyon távoli múltban anno még úgy tíz éve aktív sportoló voltam. Még a rendkívül hízékony alkatommal , erős csontozatommal és mindehhez társuló alacsony testmagasságommal is sikerült úgy kinéznem, hogy nyugodtan megehettem édesanya remekműveit a magyar konyha cseppet sem kímélő ételei közül. Majd mikor felhagytam minden sporttal és életemet a "lumpolásnak" szenteltem, észrevétlenül kúsztak fel rám a kilók. Folyton hadilábon álltam velük, mert nem tartozom azon nők közé, akik azt gondolják, hogy az óriási hurkákat büszkén illik viselni.

- Bocsánatot kérek azoktól, akik így gondolkodnak, szívük joga, de sohasem fogom osztani a véleményüket.

Mikor aztán egyik reggel úgy ébredtem, hogy nosza ebből elég volt, ideje tenni valamit, hát a rendkívül népszerű holnaptól fogyózom elméletet kezdtem el követni és mellé Rubint Réka Dvd-vel gyötörtem magam. Kb. egy évig sikerült is elégedettségben élnem magammal. Majd egy új párkapcsolatban való eltunyulásom eredményeképp a torna elmaradt , a pizza és a meki előtérbe került. Mindehhez abbahagytam a dohányzást is , így a végeredmény 10 kg plusz. Legszívesebben kidobtam volna az ablakon azt a mérleget amire ráállván hosszú időre önbizalom hiányossá váltam . Mérlegelni azóta sem szoktam - amit egyre többen ajánlanak is, hisz lehetsz 60 kg úgy is, hogy izmos vagy, meg ugyanannyi csak hájasan.  

divatsprint

Ezután megpróbáltam elfogadni magam, ahogy egyre inkább divatba jött a nem baj hogy súlyfelesleged vagy felfogás. Nekem sohasem ment. Sajnáltam magam , de persze semmit nem tettem azért, hogy változzak. Nem éreztem jól magam a bőrömben, fáradékonyabb is voltam a kelleténél, de akárhányszor határoztam el , hogy na most aztán mozogni kezdek annyiszor  hagytam abba, mert valahogy könnyebb volt bámulni a tv-t zombiüzemmódban, legalább addig sem kellett gondolkodni. Félreértés ne essék, sosem voltam igazán kövér, bár , mint tudjuk ez is nézőpont kérdése, hisz attól függ kihez mérten nézem magamat. No, de volt rajtam felesleg bőven. 

Tavaly év végén aztán elhatároztam , hogy 2017 lesz az az év , mikor egyszer és mindenkorra változtatok magamon és az életmódomon. Szántszándékkal nem újévi fogadalomnak szántam, hisz tudjuk , hogy azokat csak ritkán sikerül betartani. Na, igen ám , de hogyan kezdjem - ötlött a költői kérdés a fejembe. A fogyókúra, mint olyan nekem már réges rég törlődött a rossz beidegződéseim közül, hisz csak ideig - óráig nyújt megoldást, mint azt korábbi tapasztalataim is jól mutatták. Tudtam , hogy a megfelelő mozgásforma és étrendbeli változtatások kombinációja lehet a kijelölt út a hatékony alakformálás útvesztőjében. A rengeteg önjelölt fitneszguru és életmód tanácsadó milliónyi cikkének köszönhetően , az egész életmódváltósdi legnehezebb feladata az volt, hogy megtaláljam a számomra legmegfelelőbb, rutinszerűen követhető edzéstervet és konyhaművészetet. 

Szerintem a leginkább félrevezető tanács kezdőknek , a tervezzük meg előre előszeretettel hangoztatott szlogene. Körülbelül ahhoz tudnám hasonlítani, mint a leszokás tervezgetését dohányosoknál. Időhúzás semmi más. Én fogtam magam és nekiálltam. Na de minek is ? 

Kitűztem célul, hogy a pelyhüdt habtestemből formálok egy elfogadhatóan izmosat és nőieset, amivel ha nem is indulok az Arnold Classicon , de a plus size vonalat sem erősítem tovább. Így történt, hogy 

leporoltam a törölközőszárítóként funkcionáló ellipszis tréneremet és végre valahára használatba vettem . A kondícióm a 0-val volt egy szinten, jól éreztem én , hogy ideje változtatni a tunyacsáp életmódon. Partra vetett bálna módjára vergődtem a tréneren, közben izzadtam , mint a ló és ehhez elegendő volt negyed óra is. Bár akkor még az is rendkívüli teljesítménynek számított tőlem, hisz már évek óta nem emeltem meg a fenekem.  Rengeteget olvasgattam közben a témában és amiről úgy gondoltam , hogy talán igaz lehet azt beépítettem az edzéstervbe. Így tanultam meg csak remélni tudom, hogy nem tévesen , hogy

 • a kardió plusz súlyzós- erősítő edzés a leghatékonyabb kombó.
 • a zsírréteg alatt mindenkinek kockás a hasa, de a kis geometriai formákat csak sima has préssel sosem lehet előcsalogatni még akkor sem , ha számolatlanul csináljuk őket.
 • mennyire fontos a rendszeresség - már heti 4 - szer , de inkább 5-ször edzek ,
 • kötelező pihenőnapot tartani, hisz az izmoknak szüksége van regenerálódásra ,
 • attól hogy súlyzózol még nem leszel túl izmos , pláne nem a kézisúlyoktól.

divatsprint

Elkezdtem élvezni az edzést, mert tapasztalom magamon a lelki és testi pozitív hatásokat , bár még mindig furcsán nézegetem az egyre növekedő kockákat a hasamon, melyek rég nem látott idegenként bújnak elő a zsírréteg alól. Zsebelem be a bókokat a környezetemből, hogy már látszik az eredmény, pedig még csak 3! hónapja építettem be a mozgást a mindennapjaimba.

 • A fenekem sosem volt lapos, de most jobban kerekedik mint valaha. 
 • Olyan helyeken is izmokat vélek felfedezni magamon, amikről azt sem tudtam hogy léteznek. 
 • Szorongásos ember lévén enyhülni érzem a szorító érzést a mellkasomban. 
 • Nem húzom fel magam már olyan könnyedén, vagy ha mégis, azt a gépen vezetem le. 
 • Állóképességem javul, a fáradékonyság energikusságba hajlik .
 • Önbizalmam nő, kezdem jobban érezni magam a bőrömben .

Megszállottá váltam az edzésben, folyamatosan olvasok a témában, minden nekem tetsző és általam hasznosnak vélt új mozgássort beépítek a napi most már 1 órás időintervallumú edzésembe. Élvezem na , ez van. 

Amivel azonban még mindig nem tudtam dűlőre jutni az az étkezés. Valljuk be a magyar konyha az nem éppen az a kimondottan fogyókúrás menüsorokat tartalmazó hely, Update bolt meg nincs a kicsiny falumban , úgyhogy az is kilőve. És egyébként is a hajam hullik ki tőle, hogy minden héten változik a divat etéren, mert ami márciusban egészséges volt, az áprilisban már  tuti káros és így fordítva. 

A szakértők szerint, viszlát fehér kenyér és liszt, bye bye krumpli, tészta és társai, de akkor mégis mi a francot egyek? Örökre búcsút kell intsek mindennek amit szeretek ? A francokat. Kenyeret eddig sem nagyon ettem, az olajat most igyekszem lecserélni olivára vagy arra a kókuszosra amit múltkor láttam, több csirkehúst eszem ,mint disznót és köretnek is igyekszek inkább barna rizst vagy salátákat alkalmazni. De ennyi. Sem éhezni sem nyúlkaján élni nem vagyok hajlandó :)

Ezzel a hozzáállással , kisebb étrendi változtatásokkal és sok sok élvezettel végzett edzéssel 3! hónap alatt értem el azt a szintet , hogy jobban érzem magam a bőrömben, mint az elmúlt néhány évben valaha is. Centik mentek le a derekamról, a kockák egyre bújnak elő az eddig vastag zsírral borított hasamról  . Azt gondolom ,nem kell ide vastag pénztárca, személyi edző, konditerem és Norbi Update sem - persze nem leszólván őket. Kis változtatás és odafigyelés, na és persze erős akarat meg egy jó adagnyi kitartás , nem nagy ördöngösség. Talán mégis indulok azon az Arnold Classicon ? :)

Tovább