Vigyázat! A bejegyzés súlyosan sértheti egyes emberek önérzetét, akik szerint a nosztalgiázás egyet jelent a siránkozással. Így nagyon kérem mindazokat, akik sértőnek érzik önmagukra nézve a kis retro összeállításomat, hogy kíméljenek meg fröcsögő rosszindulatuktól. Mielőtt klaviatúrát ragadnának és rám zúdítanák az összes frusztrációjukat egyetlen 20 mondatos kommentbe sűrítve, inkább az egeret markolásszák és gyorsan kattintgassanak számukra méltóbb irományok után kutatva. Khm, köszönöm. 

divatsprint

Nos, akik pedig úgy gondolják, hogy időnként visszaemlékezni a régmúltra nem holmi istenkáromlás, azoknak jó időutazást kívánok. Magam is élveztem az anyaggyűjtést, hisz néhol könnyesre nevettem magam, máshol pedig még mindig égett az arcomon a pirosító , ha eszembe jutott , hogy milyen vér ciki dolgokat is követtünk el magunk ellen  a divat terén.

Jómagam a 90- es év gyermeke vagyok, így azt a bizonyos Y generációt erősítem, kiknek a szigorúan véve gyermekkorából még kimaradt az okostelefon, a tablet vagy a laptop. Nővérem a köztünk lévő 11 év korkülönbséggel ekkortájt élte diszkó korszakát, így nem kevés arcpirító emlékem van azokból az évekből.  Igen, a bezzeg - bezzeg régi  időkben minden jobb volt, szokták  mondani. De, hogy valóban így van - e, azt inkább döntse el mindenki saját maga. 

Így néztünk ki 

Vannak dolgok, amelyek valahogy önkéntelenül is beleégnek az ember retinájába. Nekem ilyen az a bizonyos gombafrizura , amivel kislányként folyamatosan terrorizáltak a fodrászok. Mondanom sem kell , milyen jól állt az amúgy is szabályos kör alakú fejemhez. Na,  nem mintha a felnőtteken jobban mutatott volna a dauer, vagy az a bizonyos égbetupírozott bubifrizura.

divatsprint

divatsprint

divatsprint

Szemöldök tekintetében a minél vékonyabb forma alkotta a divatot, s ha az nem jött volna össze, még mindig ott volt  mentsvárként a ceruza, mellyel vagy sikerült, vagy nem , de rajzoltak egyet. Menő volt még a szájkontúr ceruza, minél vastagabban körberajzolva annál jobb, illetve a cseppet sem szolid smink. A ragadós szájfény mindenféle ízesítésben és  a csillámpor minden mennyiségben. 

divatsprint

divatsprint

divatsprint

Ezeket viseltük

Én, a magam részéről élénken emlékszem még a fényes lakkcipőmre, melyekben az iskolai ünnepségekre siettünk, a kék tornadresszre , amibe ma már nem szívesen préselnem bele magam. A dorkókra, amik erősen visszajöttek a divatba, ahogy a szandál zoknival  és a has villantós top  is, hónaljig felhúzott nadrággal. Aztán nem is említettük még, a vastag talpú, holdjáró cipőket és trapéznadrágokat. De volt itt még kockás szoknya vastag harisnyanadrággal, kertésznadrág és válltömések, minden, ami szem szájnak ingere. Fénykorukat élték a fej- és csuklópántok, a necc harisnya , a szilikon pánt és az a műanyag kis izé, ami nyaklánc gyanánt ékeskedett a nyakunkban.

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

Ezekkel jártunk

A Camping - később Mountain Bike biciklik és Simson motorok, a Lada és a Trabant korszaka. Hányszor, de hányszor kellett betolnunk a jó öreg kormányváltós kék szappantartónkat  :) És persze ki ne felejtsük  a sorból a halláskárosodást okozó Polskit se. 

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

Ezekkel játszottunk

Volt ott ugróiskola, gumi kötél, pokémon tazo, gyűjthető autós kártyák,  Barbie baba, tetoválós rágó, kojak nyalóka, monchhichi és tamagocsi a teljesség igénye nélkül. Egyszóval minden, ami még nem volt okosabb, mint a használója .

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

Ezek voltak a "kütyüjeink"

Ha megpróbálok közöttük felállítani valamiféle időrendiséget, akkor legelső helyen mindenképpen a diavetítőt kell megemlítsem, mely gyermekkorom legszebb emlékei közé tartozik. A besötétített szobában ezredszer is falra vetített mesék, melyek narrátora édesanyám volt, olyan élményt adtak, amikre visszagondolván, ma is érzem azok meghitt hangulatát. 

Kazettás magnó

Vagy eredetiben vásárolt , vagy a rádió kívánságműsora előtt ücsörögve rec gomb megnyomásával felvett válogatás kazetták arzenáljával. A tokban lévő papírra természetesen gyöngybetűvel vésve az előadók nevei és slágereik címe.

divatsprint

Videó lejátszó

Életem első Vhs-e természetesen a Tom és Jerry volt, de a Harry Potter legelső részét is még videón néztük. Néhány kazetta  ma is fellelhető  ugyan a padlásunkon, de maga a lejátszó már régóta nincs a birtokunkban. 

divatsprint

Játékok tekintetében, a legnépszerűbb mindenképp a Tetris és a Game boy volt, még a modernebbek megjelenése előtt. Majd jött a verhetetlen Nintendo, az örök klasszikus akkor még sárga kazettás márióval és a kacsalövöldözős külön csatlakoztatható pisztollyal.

divatsprint

divatsprint

divatsprint

Kicsivel később aztán nekünk is lettek hordozható eszközeink, mint Walkmen vagy Discman és számítógépünk is, a mai asztalihoz hasonló, csak retro kivitelben, még betárcsázós internettel. Játszottuk a Flippert és Prince of persiát , na meg beszélgettünk Chat-en és Msn-en. Fenn voltunk az akkor menő közösségi oldalakon , először Myvipen, majd Iwiwen és persze használatba vettük az első, akkor még cseppet sem okos telefonjainkat, legtöbben a nokia 3310-est, a kígyós játékkal . 

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

Ez volt a divat

Ki ne emlékezne még az ifjúsági magazinokra, benne a poszterekkel, amikkel abban az időben a szobánk falát díszítettük... Sosem felejtem, mikor Marilyn Manson óriás posztere figyelt árgus szemmel, nagymamám pedig megígérte, hogy addig be sem jön a szentélyembe, még le nem szedem azt onnan :) Fénykorát élte Britney Spears - Ups I did it again, mintha most is hallanám és Christina Aguilera, itthon Krisz Rudolf és Kozsó , Tnt és társaik. De tündökölt még Linda, Xéna és Herkules is és szinte már kötelező program volt  a hétvégi Dáridó, benne a megboldogult Zámbó Jimmyvel. Rajongtunk az Olsen ikrekért, ahogy a Spinédzserekért is. De néztük a Dragon   Ball -t , a Pokemon -t és Sale moon -t is, ahogy a Nickelodeonon a Hey Arnold- ot. Függtünk továbbá az olyan sorozatoktól, mint például a Vad angyal, de azért is rohantunk haza a suliból , hogy láthassuk a Sonadoras legújabb epizódját.

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

divatsprint

Azt hiszem valóban minden kornak megvan a maga szépsége, ahogy a mostaninak is, de  én mégis mindig mosollyal az arcomon gondolok vissza azokra a bezzeg - bezzeg régi időkre. Remélem volt, ki hasonlóan tett. :)

Minden nemzedék kineveti a régi divatot, de vallásos áhítattal követi az újat.

Henry David Thoreau