Sok évem ment rá arra, hogy felkutassam, mi  lehet az az  őrült nagy gond velem, amiért ennyire különbözök a többiektől , és amiért folyton meg kell hallgatnom , hogy milyen szégyenlős, félénk esetenként nagyképű vagyok. Mert igen, az átlag extrovertált népességnek, ezek ugranak be elsőként egy olyan emberről, aki csak bambán ül a társaságban. Holott, ezt általában nem azért teszem, mert nekem nincs mondanivalóm, csupán  a "small talk" (könnyed társalgás) sosem volt ez erősségem. 

szabadsag személyiség introvertált

Hosszú idő után  rájöttem, hogy nincs szociális fóbiám, generalizált szorongásom, bipoláris zavarom, vagy ha van is, akkor sem ez a fő " gond " velem.

Egyszerűen csak ilyen a személyiségem, introvertált vagyok.

Amivel nem is  lenne semmi gond, ha a társadalom nem próbálná ránk kényszerítené egyfolytában azt, hogy extrovertáltak legyünk. Amire természetesen szintén képesek vagyunk, de nem ez az ún. természetes közegünk. 

 "Az introvertált-extrovertált felosztás Carl Gustav Jung pszichológus nevéhez fűződik. A most ismert statisztikák szerint az emberek 20 százaléka, de az is lehet, hogy egyharmada introvertált, ennek ellenére

ez az egyik leggyakrabban félreértett személyiségjegy."

(vs.hu)  

A két személyiségtípus között nincs éles határvonal, nincs tisztán extrovertált vagy introvertált személyiség, mindenkiben van az egyik és a másik típusra jellemző vonásokból is.

Introvertált: 

Nehezen barátkozó, befelé forduló típusú, külső világtól elforduló.

Extrovertált: 

Könnyen barátkozó, rendszerint a külvilág felé forduló.

szabadsag személyiség introvertált

Remek előadást találtam a témában, melyben szó esik arról, hogy már az iskolai közeg is a "nagyhangúak"  köré épít, majd a munkahelyen is ugyanez folytatódik. Az extrovertált emberek egyszerűen nem tudnak megérteni minket,akik

nem azért nem beszélgetünk, mert depressziósak vagyunk, szimplán csak szeretjük a csendet.

Saját bőrömön tapasztaltam  a jelenséget, mikor bekerültem egy egyterű irodába 25 vadidegen közé, akiknek mindegy volt mi a téma csak ne legyen csend. Na , ez nekünk, introvertáltaknak maga a rémálom. Nekik meg persze fogalmuk sincs róla, mi bajunk lehet.

 Ha én nem vágom senki képébe, hogy fogja már be végre, mert idegesít az örökké járó szája, akkor nekem miért kell mindig magyarázkodnom azért , mert nem fecsegek feleslegesen ?

szabadsag személyiség introvertált

Néhány dolog amit csak egy introvertált érthet : 

  •  Köszönj hangosan! - Gyerekként milliószor kellett meghallgatnom a figyelmeztető mondatot. Ma már csak azért nem kell , mert felnőttem. 
  •  Legszívesebben elvonulnék a világ elől , az ideális nálam egy erdei kis ház lenne. Persze azért vinném a laptopom és jó lenne a mobilnet is. Mert igen, szeretek online lenni , írni ,csevegni kedvem szerint. A hangsúly itt is a kedven van.  Ha az nics, akkor senki emberfia rám nem kényszeríti a társalgást.
  • A telefonos beszélgetések a legnagyobb mumusaim. Fel kell készülnöm rá, ha ez nem történt meg , inkább fel sem veszem. Legutóbbi munkahelyemen rám akarták kényszeríteni a telefonos operátor állást, hát mondanom sem kell, hogy villámléptekkel mondtam fel. 
  • Jól vagy? Minden rendben ? Mi történt? Valami baj van ? Özönlenek felém a kérdések, pedig megesik , hogy csak úgy elgondolkodom . Nem kell ebbe többet belelátni. 
  • Szeretem a társaságot. Sőt, a megfelelő emberekkel körülvéve még élvezem is a pörgést és  a zajt. De egy - egy ilyen dzsembori után szükségem van arra, hogy egyedül legyek és feltöltődjek. Mert rendkívül fárasztó tud lenni ha sok ember nyüzsög körülöttem.
  • Jól érzem magam egyedül és élvezem a csendet. Mégis annyiszor megkaptam már , hogy én vagyok a csendes gyilkos, meg a különc, a kívülálló. Pedig esküszöm , nem vagyok kattant. Egyszerűen csak azt gondolom, hogy

akkor van értelme beszélni, ha a mondanivalód értékesebb a csendnél. 

  • Általában a mély beszélgetéseket kedvelem, azt is egy, maximum két emberrel. A halálom mikor nagy társaságban folyik a duma a semmiről , én meg  persze meg sem tudok szólalni. Ők nem értik miért hallgatok, én meg azt nem értem hogyan lehet beszélgetni egy körömlakkról vagy az Xfaktorról órákig. 
  • Nem akarok egyedül lenni, csak azt szeretném, hogy hagyjanak békén. De valamiért senki sem érti a különbséget a kettő között.
  • Majd én is belefolyok a beszélgetésbe, ha lesz mondanivalóm, addig meg csendben figyelek.

szabadsag személyiség introvertált

Summa summarum, ilyen egy introvertált ember. Aki bár sokszor tűnhet arrogánsnak esetleg bunkónak, hidd el semmi baja veled. Egészen addig a pontig, még el nem kezded cseszegetni , hogy miért ilyen csendes....  

Tessék minket békén hagyni! Had éljünk szabadon egy olyan harsány világban, amiben a csendnek is kell, hogy ereje legyen