Ha társadalmi egyenlőtlenségekről beszélünk , akkor tudjuk, hogy vannak szegények és gazdagok , meg valahol egy felfelé kapaszkodó vagy olykor lefelé csúszó középréteg. Eddig tiszta sor. De ha mérlegre tesszük az ország leggazdagabb és legszegényebb embereinek vagyoni helyzetét, akkor az már nem egyenlőtlenség , hanem egyenesen egy tátongó szakadék. De vajon mi kell ahhoz, hogy valaki milliárdos vagyonra tegyen szert  és mi ahhoz, hogy a társadalom kirekesztettjévé váljon? 

vagyon

A 10 leggazdagabb

Íme, a legvagyonosabb magyarok listája a Forbes.hu rangsorából, a teljesség igénye nélkül. Ha valakit érdekel a teljes lista: https://forbes.hu/extra/33-leggazdagabb-magyar-2016/

  1. Csányi Sándor

Vagyona :  283,1 milliárd Ft

Az OTP Bank elnök- vezérigazgatója, közgazdász, üzletember

2. Bige László 

Vagyona: 182, 1 milliárd Ft 

A nyíregyházi műtrágyakirály, volt kajak - kenu edző. (http://www.origo.hu/itthon/20131208-bige-laszlo-a-masodik-leggazdagabb-magyar-portreja.html)

3. Demján Sándor

 Vagyona : 176, 1 milliárd Forint

Üzletember, Vállalkozó

 4. Gattyán György                                        5. Széles Gábor 

 Vagyona: 173, 2 milliárd Forint              Vagyona: 136, 8 milliárd Forint

Üzletember, producer                                 Üzletember, a székesfehérvári székhelyű                                                                                               Videoton Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója

6. Szíjj László                                                  7. Veres Tibor

Vagyona : 119,3 milliárd Forint               Vagyona: 109, 3 milliárd Forint

 Az építőipari Duna Aszfalt                       Ingatlanfejlesztés, befektetések, kereskedelem

tulajdonosa

8. Felcsuti Zsolt                                               9. Kasza Lajos

Vagyona: 100 milliárd Forint                   Vagyona: 81, 7 milliárd Forint

Ipari befektető                                               A Jász-Plasztik Kft. tulajdonosa

10. Wáberer György

Vagyona : 79, 3 milliárd Forint

Vállalkozó, miniszterelnöki megbízott

De szerepel még a leggazdagabbak listáján többek között Simicska Lajos a maga 55,8 milliárdos vagyonával , ott figyel  még kedvenc Televízió tulajdonosunk Vajna András György is a 44, 9 milliárdjával és Mészáros Lőrinc kisvasutas polgármesterünk a 35, 4 milliárdos vagyonával .  

És , hogy mi a közös sokukban ? Természetes a politika.

A legtehetősebbek zöme ugyanis kormány közelinek tekinthető üzletember. 

Ez van . Mi nem leszünk gázszerelőkből milliárdos állampolgárok, ha csak nincs ismeretségi körünkben, esetleg a rokonságunkban Orbán vezetéknevű miniszterelnök. De nyilván ugyanez elmondható az előző kormányok vezetőiről is.

Ha azonban mégis rendelkezünk ilyen hétköznapi barátokkal, akkor ne felejtsük el ápolni a barátságunkat és vigyázni minden szavunkra, különben úgy járhatunk, mint szegény Simicska Lajos, aki a 6. helyről a 16 -ra  csúszott, miután összerúgta a port az Orbán családnévvel rendelkező, vagyontalan barátjával.

vagyon

És akkor most lássuk azokat, akiknek nem volt akkora szerencséjük, mint a fentebbi tanult kollégáinknak. Akik talán önnön hibájukon kívüli kerültek abba a helyzetbe amiben éppen  vannak. A társadalom kirekesztettjei ők, nem vagyonhalmozásra, túlélésre "játsznak".

A 100 legszegényebb

Hajós András volt az , aki annyira felhúzta magát az évről évre megjelenő leggazdagabb magyarok listáján, hogy azt javasolta , készüljön el egy katalógus a legszegényebbekről is. Hajléktalanokról, drogosokról, fogyatékkal élőkről, szegényekről, öregekről és elesettekről. Helyzetük és sorsuk a társadalom működéséről is árulkodik, továbbá jól mutatja azt is, hogy mennyi szolidaritást várhatnak ezek az emberek - mint kiderül, nem sokat.

 Előszó: a szegénység nem csupán pénztelenséget jelent, hanem sokféle hiányt takarhat. Anyagi nélkülözést, testi vagy kulturális kiszolgáltatottságot, függőséget, a családi kapcsolatok hiányát. Ligeti György

vagyon

Bár mindezt nem lehet úgy rangsorolni, mint a leggazdagabb embereket, de 100 fotón és sors  töredékein keresztül bemutatható mindaz, ami mellett elfordított fejjel megyünk el nap, mint nap.

A szegénység közel van

A kiadvány nem foglal állást abban a kérdésben , hogy élethelyzetünkért mennyiben vagyunk mi a felelősek, de rávilágít arra, hogy bárki bármikor kerülhet olyan  kilátástalan helyzetbe, ahova soha sem képzelte volna magát.

Rossz tanulók, Kuporgatók, Testárusok, Lebénultak, Családtalanok, Szökevények, Foglyok, Függők, Otthontalanok, Elfeledettek - ezek a fejezetcímek, s mivel ezen bejegyzés a gazdagok és szegények közti óriási különbségekről szól, ezért lássunk néhány példát közülük.

Kuporgatók

vagyon

Fotó:Hernád Géza

Éva női szabónak tanult, tíz évig dolgozott a Patyolatnál. Idegrendszeri bénulás miatt leszázalékolták, tolókocsiba kényszerült. A nyugdíja csak a rezsire elég.

Testárusok

vagyon

Fotó:Hernád Géza

Mariann húsz éves volt, amikor először kapott pénzt a szexért. Magyarországon húszezerre becsülhető a prostituáltként dolgozók száma, és százezerre azoké, akik látogatják őket.

Otthontalanok és elfeledettek

vagyon

Fotó: Németh Dániel

Ildikó huszonhárom éve hajléktalan, szállón él és a Fedél Nélkült árulja. Az utcára kerülés tipikus okai: lakásmaffia, pszichiátriai betegség, megromlott családi kapcsolatok.

Magyarországon 25-30 ezerre becsülik a hajléktalanok számát

A kiadvány az elfeledettek történeteivel zárul, olyan - sokszor idős - emberek mondataival, akiknek feje fölül a szomszéd eladta a házat, vagy épp otthonban, gondozás alatt élnek, és akiket senki sem vár. 

Nos, azt gondolom, hogy a két "lista" jól mutatja mekkora különbségek vannak emberi sorsok között. Egyetértek azokkal , akik azt mondják nem a vagyon a legfontosabb az életben, azokkal is, akik szerint mi magunk is sokat tehetünk boldogulásunk érdekében és azokkal is, akik azt mondják nem lehet mindenki gazdag.

Nem értek viszont  egyet továbbra sem azokkal, akik azt mondják így van ez rendben. Hogy a földön fekvő ember maga tehet a sorsáról, megérdemli, azért van ott. Hogy közpénzeket a szemünk előtt ellopni elítélendő ugyan , de szóra sem érdemes vitatéma. Hogy el kell fogadni a helyzetet, mondván, vannak nálam szegényebbek is.

Nem rinyálok- nem panaszkodom, nem alszom rosszul Habony milliói miatt, de igenis úgy érzem, hogy szót kell emelni és tenni valamit ez ellen. Mert valahogy mégis úgy érzem, hogy nincs ez így rendjén…